2019 - kaellaaaa's

Monday, March 25, 2019

I'm officially a part time student

8:02:00 PM 4
I'm officially a part time student

Assalammualaikum..

I'm officially a part time student | Alhamdulillah for every little things i've got. Tahun lalu banyak achievement kaella tahun ni kena capai pula hasrat kaella 4 tahun lalu untuk menyambungkan pelajaran. 


Bukan tak nak sambung belajar cuma dulu waktu dan kewangan tak mengizinkan dan sekarang Alhamdulillah aku diberi kesempatan untuk belajar lagi biarpun sebenarnya umur dah semakin meningkat. Kebanyakan orang selepas habis SPM akan terus sambung belajar tapi ada sesetengah pelajar dia tak sambung pun. Cemburu ? ya dulu aku cemburu gila dengan member yang habis SPM terus dapat masuk University tapi begitulah perancangan, perancangan Allah lebih baik. Tapi aku bersyukur sekarang aku dah achieve banyak benda sebelum aku dapat sambung belajar ni. Itulah Allah kata, ada hikmah di sebalik semua kejadian.

Dan sekarang Allah bagi lagi kesempatan untuk aku sambung belajar. Jadi pelajar separuh masa ni kena banyak bahagikan masa dengan betul. sekarang kaella sibuk dengan sekolah sampaikan assignment pun kaella belum sempat nak siapkan. Tahun ni kena susun atur masa dengan betul supaya kelak tak menyesal.

sambung belajar seratus peratus guna duit poket sendiri. Makan minum semua guna duit sendiri. Tahun ni kena kurangkan bershopping sebab dah ada komitmen baru. Kena bijak uruskan kewangan.

Doakan kaella dapat lalui hari-hari part time student dan part time teacher ni ye.

Sunday, March 17, 2019

Krimer Manis Coklat

12:27:00 PM 6
Krimer Manis Coklat

Assalammualaikum..

Krimer Manis Coklat | Pernah tak rasa bosan nak minum Milo, malas nak bancuh kena letak gula lagi. Okay, kali ni kaella nak bagitau dekat Giant dah ada dah Krimer coklat macam susu sejat tu tapi perisa COKLAT okay, bukan susu sahaja. 
Sebenarnya kaella saja lalu haritu kata nak beli susu sejat alih-alih lalu nampak pulak krimer coklat ni, terus macam "wow sekarang dah ada krimer coklat, kena rasa ni" jadi kaella pun belilah satu nak cuba rasa dia sedap ke tak. 
 
Ramuan ; Gula, Air, Minyak Kelapa Sawit, Serbuk koko, Tepung Susu, Vitamin A, D3 dan B, Mengandungi Kondisioner Makanan ( Penstabil ) yang dibenarkan.
Ini pula bahagian dalam krimer coklat ye.. 

Bila bancuh dia akan jadi macam milo biasa tak perlu add on gula pun dah rasa manis. Rasa dia macam milo campur dengan susu 🙊🙊 hihi 

Kaella bagi 🌟🌟🌟🌟 bintang untuk rasa dia. 





Tuesday, February 19, 2019

Eh, Pen boleh padam ke ?

3:21:00 PM 16
Eh, Pen boleh padam ke ?
Assalammualaikum...

Eh, Pen boleh padam ke ? | Baru-baru ni kaella jalan dekat AA Stationary Penampang sebab nak beli barang tadika buat sekolah makcik. Terdetik pula dekat hati nak beli pen, padahal pen dekat rumah dah belambak tapi still nak beli yang baru hihi tamak sungguh naa.

Cuba punya cuba pen dekat situ kaella nampak satu pen ni, body pun cantik jer ada corak bunga macamtu. So kaella pun try tulis sikit dekat kertas then try padam menggunakan hujung pen ternyata benar, "boleh padam lah" excited punya pasal kaella try lagi main tulis lepastu padam lagi sampai puas hati hah lepastu ok ambik 4 jer jangan lebih terus bayar hihi

Harga untuk satu pen hanya RM0.95 sen. Berbaloilah kalau rasa nak borong banyak lepastu jual.

Keesokan harinya kaella try cari dekat popular kalau-kalau pen tu ada jual dekat situ. Nampaklah satu pen ni hujung pen tu ada sejenis pemadam sama bentuk dengan pen yang kaella beli, try tulis sikit then "boleh padam jugak ni" hehehe


Harga untuk sebiji pen ni agak mahal dalam RM6.90 sen. Kalau nak borong yang ni kaella rasa orang pun tak nak beli sebab mahal ni huhu

Korang yang nak pen macamni bolehlah try cari dekat kedai buku atau stationary yang berdekatan. Mana tahu esok-esok berguna juga pen ni. Lagi pun kaella sejenis tak suka dengan liquid paper. Annoying gila bila nak padam lepastu terpaksa tunggu dalam beberapa saat baru kering lepastu baru boleh tulis lagi. Ini boleh buat kaella lupa apa nak tulis lepastu. Hah bab ni kaella tak suka. Tapi guna pen ni tak yah risau kalau salah dah boleh padam kan senang hati macamtu hihi.

Wednesday, February 6, 2019

#RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip

12:29:00 AM 17
#RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip

Assalammualaikum...

#RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip | Happy Birthday in advance Mrs Pip.. kaella rasa birthday mrs pip ni 09/02/1970 ni kot. 

Giveaway ni berlangsung sepanjang bulan Febuari 2019 , dan hari terakhir ialah pada 28/02/2019 jam 8 malam

Giveaway ni lama lagi tau tutup. jom ramai-ramai join. Siapa tahu ada rezeki menang pulak kalini..

Tuesday, February 5, 2019

Muka Breakout

11:32:00 PM 9
Muka Breakout

Assalammualaikum..

Muka Breakout | OKAY OKAY. Nasib baik cuti seminggu jadi bolehlah nak jaga muka dekat rumah. Harapnya duduk dalam rumah je tak keluar except for jemur kain dekat luar and etc.

Acctually, sebelum ni kaella ada beli satu moisturizer dan ada cuba patch test and it's look well to my skin, tapi bila dah pakai dekat muka mula-mula rasa okay jer tapi makin lama muka rasa gatal. Tapi yang nak naik marah ni kaella tetap guna product tu sebab masa guna kaella ada makan belacan so ingatkan sebab alergik naik. 


Makin lama muka dah makin merah so kaella stop guna product tu. As you can see kalau zoom dekat gambar kaella muka kaella merah gila. Dah la merah gatal pulak tu memang naik angin la kaella. Tak tahan dengan gatal tu hah dari tadi duk tepuk muka sendiri haha 

Bila muka dah breakout macam ni gatal lah tangan nak cari solusi nak baikkan kulit sebelum cuti habis. ( Harapnya muka boleh baik-baik dengan kaella ) jadi kaella terus terjah blog kak iman..

BACA SINI ( iman abdul rahim )

Alhamdulillah lepas baca dah sedar diri sikit muka dah teruk. ( okay sikit jer ) okay, esok nak keluar nak cari benda yang boleh setelkan breakout muka. Sebab tak tahan gila dengan muka yang asyik gatal.

Saturday, February 2, 2019

Kebaikan Susu segar Farm Fresh

12:59:00 PM 35
Kebaikan Susu segar Farm Fresh

Assalammualaikum...

Kebaikan Susu segar Farm Fresh | Dikatakan susu ini susah di cari di pasaran mahupun di pasar raya. Susu segar ini hanya dapat di beli melalui agent-agent susu Farm Fresh yang sah. Bukan sekadar bayi dan kanak-kanak sahaja yang sesuai minum susu ni bahkan orang dewasa juga sangat sesuai.



Antara kebaikannya ;

  • 1) Susu segar Farm Fresh cukup segar kerana produk jenama tempatan ini diproses di ladang di Johor dan Pahang dan sampai kepada pengguna dalam tempoh 48 jam.
  • 2) Susu segar Farm Fresh tiada pengawet, pewarna dan perasa tambahan.

  • 3) Susu segar Farm Fresh perisa kurma ini tiada gula tambahan, rasa manisnya datang daripada gula kompleks kurma yang sangat baik. Gula kompleks ini menghasilkan glukosa secara berperingkat.
  • 4) Susu segar Farm Fresh perisa kurma ini elok diminum ibu mengandung kerana khasiat kurma yang terkandung di dalam susu mampu menambah susu badan.
  • 5) Susu segar Farm Fresh perisa kurma elok untuk ibu hamil dan bayi di dalam kandungan.
  • 6) Anda akan rasa bertenaga sepanjang hari setelah minum susu segar Farm Fresh.
  • 7) Susu segar Farm Fresh  ini cukup eksklusif kerana sukar didapati di pasaraya. Anda perlu menghubungi ejen berdaftar untuk mendapatkan susu segar ini
  • 8) Farm Fresh turut mengeluarkan susu segar Farm Fresh perisa asli, coklat, cafe latte dan yang terbaru tongkat ali selain yogurt dan susu kambing asli.
  • 9) Kesemua minuman yogurt Farm Fresh mempunyai sekurang-kurangnya 50 Bilion Probitik yang bertindak membantu pencernaan serta memakan semua bakteria jahat.
  • 10) Produk terbaru Farm Fresh Cafe Latte Tongkat Ali mampu meningkatkan tenaga dan stamina selain bertindak sebagai anti kanser, anti kencing manis dan anti bakteria

Wednesday, January 16, 2019

Gunung Kinabalu, Sabah.

11:23:00 PM 2
Gunung Kinabalu, Sabah.

Assalammualaikum...

Gunung Kinabalu, Sabah. | Telah ku tawan Gunung Kinabalu dengan ketinggian 4,095 meter ( 13,435 ft )
odoi sayang, kau mahu saya sikut
tu Gunung Kinabalu sama Sungai Pagalan
baru kau mau percaya dengan kata-kataku
saya Original 

Dulu hanya mampu tengok dari jauh sahaja Alhamdulillah kali ini dapat jejak kaki sekali di Gunung Kinabalu. Biar pun sebenarnya anak jati Sabah tapi baru sekali ini dapat jejakkan kaki di Puncak Gunung Kinabalu. Alhamdulillah, umur 22 tahun baru dapat merasa naik Gunung Kinabalu.

First time naik semangat tu bukan main tinggi lagi, excited giler nak jejak kaki di Gunung Kinabalu la katakan. Kaella mula cari barang daki Gunung Kinabalu sebulan sebelum tarikh mendaki. Budjet kaella takdelah nak tinggi mana sampai nak cari barang mendaki dekat mall.Orang kata biarlah bersederhana.


Training tak sebelum naik ?

Kaella sibuk kerja pagi hingga ke petang kalau nak joging sebelah petang alamatnya tak lah sebab kena hadap kesesakan lalu lintas yang panjang. Sampai rumah jer dah magrib. Jadi memang takde la kaella jogging. weekend ? kaella try hard tau daki bukit-bukit yang ada dekat dengan tempat tinggal kaella, nak training otot la katakan. Kenalah korbankan sikit masa rehat. Tapi itu pun kalau berkesempatan sebab kaella bila dah weekend kaella ambik masa betul-betul untuk rehat tenangkan fikiran.

Tapi untuk mereka yang baru nak mendaki macam kaella korang kena training naik turun tangga. Kaella menyesal gila tak training habis sebelum mendaki tu. Semput weh naik atas tu. Selain itu, kena juga kuatkan stamina dan cuba stabilkan pernafasan sambil mendaki.




Peralatan mendaki ?

Kebanyakan peralatan mendaki kaella cari dekat Mr.Diy sebab banyak pilihan tambahan pula dapat mengurangkan bajet mendaki.


Macam mana book tarikh mendaki ?

okey, yang ni kaella cari agent yang uruskan. Alhamdulillah kaella ada sorang kawan kerja bomba dekat Gunung Kinabalu jadi gunakan service dia dan akhirnya tercapai juga hasrat. Biarpun sebenarnya sebelum ni pernah book tapi asyik-asyik kena tunda tarikh. Lastly dapat juga tarikh hujung tahun. Orang kata hujung tahun selalu hujan jer tapi Alhamdulillah masa kaella naik takdelah hujan, cuaca pun cun cun jer. Jadi korang yang bakal nak naik tu jangan nak risau kalau dapat tarikh masa bulan December.


Jadi pengalaman kaella sendiri masa naik Gunung Kinabalu ni banyak cabaran, banyak juga tangga-tangga kehidupan yang kena lalu sepanjang perjalanan, kalau nak patah balik tak boleh, asyik cakap dekat diri sendiri "sayang weh rm3++ aku kalau aku tak sampai puncak, rugi weh" awal lagi dah set dekat minda "Aku boleh, aku yakin, aku kena sampai puncak tu" biarpun sebenarnya dah nak putus harapan tapi Alhamdulillah akhirnya aku sampai juga dekat puncak. Last but not least, korang yang bakal nak naik tu training tau! jangan tak training macam kaella kang naik dah la lambat turun lagi lambat. hahahaha ( gelak dekat diri sendiri ) pakaian dan barang yang kena angkut make sure tak payah nak bawa baju tebal sangat buat beban diri sendiri sahaja naik. kaella cakap sebab kaella rasa sendiri huhuh dan jangan lupa bawa banyak sikit kudapan sepanjang naik sebab lapar tu tak kenal tempat tau huhu





Resepi Popia Cheese Rangup

9:50:00 AM 1
Resepi Popia Cheese Rangup

Assalammualaikum...

Resepi Popia Cheese Rangup | kaella pasti dan yakin ramai diluar sana yang sukakan cheese kan ? lagi-lagi anak-anak dirumah sangat sukakan cheese, samalah dengan anak  murid kaella sukakan cheese. Jadi kalini kaella nak share resipi yang simple tak yah pening kepala.



Bahan-bahan :

  • 1/2 paket kulit popia ( digunting mengikut bentuk kesukaan masing-masing )
  • 4 sudu besar serbuk cheese
  • 1 sudu serbuk cili
  • 2 sudu besar gula
Cara-caranya :
  • Kisar semua bahan kecuali popia
  • Goreng popia sehingga naik warna keperangan 
  • Tabur dan gaul rata serbuk yang telah di kisar tadi pada kulit popia yang sudah siap di goreng. 
  • Popia siap!



Thursday, January 10, 2019

Menang Giveaway Mystery Boxes by Liyana Jasmi

10:14:00 AM 4
Menang Giveaway Mystery Boxes by Liyana Jasmi

Assalammualaikum..

Menang Giveaway Mystery Boxes by Liyana Jasmi | yess! and i'm super excited! Alhamdulillah rezeki kaella kali ini menang Giveaway dari Liyana Jasmi.

First of all, thankyou so much for the giveaway. Thankyou to my blogger reader. yeayyy! siapalah saya tanpa anda semua.



whats inside the Mystery Boxes ?



and this is what i've got inside of the Mystery Boxes.

I'm a little bit super excited cause i never been used this product before. So yeayyy! 


Macam tahu-tahu jer buka sekolah ni kaella perlu dua benda ni. Ingat anak murid je ke yang kena ada benda ni ? cikgu-cikgu pun nak jugak! hihi 

Kaella sejenis yang suka main tabur jer duit syiling dalam handbag. Lepasni dah boleh simpan duit baik-baik pula. hihi 

Bab ni kaella suka sangat. Sebab kaella jenis orang yang tidur tak suka ada cahaya, kalau boleh buat bilik tu gelap tengah malam haa gelap la, sampai matahari dah naik pun tak sedar hihi Annoying bila someone masuk bilik lepastu pasang lampu alahai kaella tak boleh brain dengan orang yang buat macam ni lagi-lagi kalau kaella tengah penat giler dengan kerja. Tapi bila dah ada ni hah tak la ganggu tidur malam, nak masuk bilik pasang lampu pun tak apa haa pasang jer yang penting mata kaella dah cover. 

Terima kasih Liyana Jasmi for this Mystery Boxes. I love it.