2018 - kaellaaaa's

Wednesday, December 19, 2018

Ranau Rabbit Farm

11:06:00 PM 0
Ranau Rabbit Farm



Assalammualaikum..

Kali ni kaella berkesempatan pula nak jalan-jalan cuci mata dekat Ranau Rabbit Farm. Rabbit farm ini terletak lebih kurang 7 kilometer dari pekan Ranau. Memandangkan kali ini banyak masa nak diluangkan di pekan Ranau, kaella pun ambik keputusan untuk berkunjung di Ranau Rabbit Farm ini. Seperti yang kita maklum Ranau Rabbit Farm ini menempatkan lebih 100 ekor arnab dengan pelbagai jenis. 

Bayaran masuk ke Ranau Rabbit Farm ini adalah ;
  • RM3 untuk orang dewasa
  • RM2 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun
  • PERCUMA untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, Orang Kurang Upaya ( OKU ) dan warga emas.
Waktu Beroperasi ialah bermula dari jam 9;00 Pagi sehingga 6;00 Petang.


Selain daripada Arnab, tempat ini juga mempunyai permandangan Sawah Padi, Gunung Kinabalu dan pekan Ranau. Sayangnya waktu kaella datang ke sini Gunung Kinabalu agak malu jadi hanya nampak Sawah Padi yang menghijau. 



Permandangan dari atas ladang 
Permandangan dari bawah ladang








Alamat ; 
Kampung Kigiok, 89300 Ranau, Sabah.

No Phone
+6 019-832 9868

Facebook 

Monday, December 17, 2018

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

10:15:00 PM 0
Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

Assalammualaikum...

Masa cuti ni lah gigih kaella nak join segmen bloglist sebab tahun depan tak tahu sempat ke tak update blog. 

jom join jom! 

Senarai Bloglist THE LITTLE FELLA'S

9:39:00 PM 0
Senarai Bloglist THE LITTLE FELLA'S

Friday, December 14, 2018

Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner

10:21:00 PM 0
Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner


Assalammualaikum..

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN : 
1. Follow blog ini, Lady in Red Planner 
2. Buat satu entry / blog post bertajuk 'Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner'.
3. Letak banner di atas dalam entri tersebut dan backlink di post ini sahaja. 
4. Like dan share Facebook Page Lady In Red Planner di Facebook anda 
5. Follow Instagram @ladyinredplanner, Twitter @ladynredplanner (optional) dan Google+ blog ini 6. Like post Giveaway ini di Instagram @ladyinredplanner dan tag sekurang-kurangnya seorang rakan anda. Lebih pun okay.. mamapipie )
7. Siap semua, publish entry jangan lupa submit link blog post giveaway anda dalam ruangan komen di bawah entry ini dengan format berikut : 

URL Penyertaan : 
Instagram : 
Twitter :
 Facebook : 

jom ramai-ramai join :)

Monday, December 10, 2018

Resepi Sponge Cake

10:14:00 PM 0
Resepi Sponge Cake

Assalammualaikum...

Hujan petang macam ni sedap rasanya layan teh panas dengan kek. Kali ni kaella nak kongsi resepi simple kek span. Korang boleh hias cantik-cantik kalau nak lagi cantik ye.

Bahan-bahan
  • 140gram  Gula ( dikisar )
  • 125gram  Tepung
  • 75gram  Minyak ( minyak masak biasa pun okay )
  • 15gram  ovalette 
  • 5 biji  telur gred B
  • 40gram  air ( air biasa sahaja )
  • 1tsp perisa ( ikut suka nak rasa apa )
  • 1tsp serbuk penaik ( 2 action baking powder )
  • sedikit pewarna
Cara-cara
  • Satukan semua bahan kering dan ayak
  • Kemudian masukkan bahan basah dan pukul menggunakan kelajuan tinggi hingga adunan kembang
  • Masukkan dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit pada suhu 180 darjah celcius
  • Setelah masak keluarkan kek dari loyang dan letak di atas redai dan sejukkan. 
  • Siap untuk dihidang!
lots of love... 

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

9:47:00 PM 0
Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom
PicsArt_12-09-02.32.55-915x915

Assalammualaikum...

Kali ni harap ada rezeki nak masuk top 20 bloglist by mamapipie

Segmen in akan berakhir pada 31 Dicember 2018

masa yang lama kan!? jadi apa lagi, jangan tunggu lama-lama nanti di ambil orang. jom join jom! 


Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog

9:29:00 PM 0
Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog
Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog.

Tengah blogwalking ternampak satu posting ni. jom la join reramai. 

due till 30 Disember 2018 

Sunday, December 9, 2018

segmen bloglist " THE LITTLE FELLA'S"

8:50:00 PM 0
segmen bloglist " THE LITTLE FELLA'S"

Assalammualaikum..

Lama sangat fikir nak buat segmen ni, sebabnya haritu bloglist kaella tergantung rasanya dek kerana sibuk di tempat kerja. Jadinya bloglist kaella tak tahu berhenti dekat mana. Jadi kali ni kaella rasa nak buat bloglist baru. ( tau tak excitednya kaella macam mana? sambil menari-menari okay ) 

Kali ini kaella buat bloglist untuk tempoh lima bulan. JAN 2019 - MEI 2019. Jadi segmen ini kaella mulakan dari 9 DEC 2018 sehingga 31 DEC 2018. 

RULES ?
  • Follow blog kaella ni thekaellaaaa 
  • Follow instagram kaellaaaaa 
  • Buat entry bertajuk " THE LITTLE FELLA'S " 
  • Tepek banner di atas dan link kan ke post ni
  • Jangan lupa letakkan URL penyertaan dikotak komen 
  • Selesai! 

so, nak jemput korang semua untuk memeriahkan lagi bloglist kaella. hihi.

lots of love...

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah

3:09:00 PM 0
55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah

Assalammualaikum...

Tarikh tutup 30/12/2018 tau. Jom ramai-ramai join.

Sunday, December 2, 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

11:48:00 AM 0
Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

Assalammualaikum..
Sebab S.K. malas nak mencari bloglist every month , start 2019 , S.K. akan buat bloglist selama SATU TAHUN
SATU TAHUN ? tempoh yang lama tu, rugi kalau tak join.

Dateline : 12.12.2018

Saturday, December 1, 2018

RESEPI AYAM MASAK SUP KUNYIT ( KUNING )

1:47:00 PM 0
RESEPI AYAM MASAK SUP KUNYIT ( KUNING )


Assalammualaikum..

Oh ya lupa, Hello December! Tak terasa semakin menghampiri di penghujung 2018. So kalini kaella nak kongsi pula resepi orang nak diet ni. Fuhh! Iaitu RESEPI AYAM MASAK SUP KUNYIT ( KUNING )



Bahan-bahannya ;
½ ekor ayam
1 Batang serai ( diketuk )
5 biji cili padi
1 sudu makan kunyit serbuk
2 keping asam
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2 potong halia
Minyak masak
Garam & gula

Cara-caranya ;
  1. Potong ayam mengikut size yang korang suka kemudian cucikan sehingga bersih. Kaella bab sup tak makan sangat kulit ayam jadi kulit ayam kaella buang.
  2.  Panaskan minyak masak. Kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan pula serai, cili padi dan asam keping. Gaul rata ye 
  4. Kemudian masukkan serbuk kunyit dan gaul rata lagi.
  5. Masukkan air mengikut kesesuaian, tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan pula ayam yang telah di potong tadi.
  6. Akhir sekali masukkan garam gula secukup rasa.
  7. Tadaaaaaa! Ayam masak sup kunyit dah siap.


Selamat mencuba.

Wednesday, November 28, 2018

Resepi Biskut Double Chocolate Chips Rangup

8:22:00 PM 0
Resepi Biskut Double Chocolate Chips Rangup
Assalammualaikum..

Bahan-Bahan:
1 cawan mentega unsalted (227g), suhu bilik1/2 cawan gula kastor3/4 cawan gula perang2 biji telur1 1/2 sudu kecil esen vanilla2 cawan tepung gandum 1/2 cawan serbuk koko 3/4 sudu kecil baking soda 1/4 sudu kecil garam 1 1/2 - 2 cawan coklat chip (semisweet) 1/2 cawan badam cincang (almond nib), bakar seketika

Cara Penyediaan: 1. Panaskan oven pada suhu 170°C. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking soda dan garam. Dalam mangkuk berasingan, putar mentega bersama gula kastor dan gula perang sehingga putih.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sehingga kembang. Dengan kelajuan perlahan, masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan putar sebati. Masukkan pula coklat chip dan badam.

3. Kacau sehingga adunan sekata dan rehatkan doh seketika. Griskan dulang dan lapik dengan kertas baking.

4. Scoop dengan pencedok ice cream atau sudukan adunan di atas dulang dengan jarak yang jauh kerana biskut akan mengembang apabila dibakar. Bakar selama 15-20 minit.

Tips: Untuk mendapatkan biskut yang lebih tebal tapi rangup, masukkan doh yang sudah di scoop ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.



















kaella bab coklat number satu nak cuba semua. Nampak sedap nak cuba juga. Tapi bila dah berat ++ ni kena kurangkan manisan, tapi masih ambik dalam kuantiti yang sedikit. Yang penting tak nangis bila tengok makanan macam ni hihi 

Sunday, November 25, 2018

Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

9:16:00 PM 0
Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

hi people.

so i kindly mood on with any giveaway blogger because it's school holiday. yeayy ! you know how happy i'am more than happiest of the student.

I just scroll down like " what should i do, i should post something" then i saw this little giveaway look interesting like you know how i like the present most.
5 MYSTERY BOXES
5 WINNERS
6 ITEMS IN EACH BOX
30 ITEMS TOTAL
what else more exciting than this one !? so why not i'll try but i just don't want to join it alone, why not bring some gang to join this giveaway, right ? come and join me hanaintown sarahsyaa mamapipie

about the rules ? ah simple like one two three click, and there you go, done!

HAPPY HOLIDAY !

8:41:00 PM 0
HAPPY HOLIDAY !

Assalammualaikum..

Alhamdulillah masih boleh bangun untuk teruskan menaip walaupun kadang-kadang macam chipsmore sekejap ada sekejap hilang. Harap lepas ini semakin rajin. ( asyik cakap benda sama je ) hehe

Bila cuti sekolah ni banyak masa free harap dapatlah nak luangkan sedikit masa dengan blog. Dulu masa sekolah nak sangat cuti bila dah cuti ni tak tahu pulak nak kena buat apa hahaha ya kaella tahu makan minum online dan tido. Simple sangat kehidupan seorang bujangan ni hehe esok esok dah kawin tak tahulah nak jadi macam mana.

Masa cuti ni kena take time betul-betul kena rehat banyak sebab bila dah sekolah buka nanti tak tahu rehat banyak masa lagi ke atau tak hihi 

mak-mak yang anak tengah bercuti tu, ada plan tak masa cuti ni ? 

Sunday, October 14, 2018

Lirik lagu INTEAM - DIA

8:38:00 PM 0
Lirik lagu INTEAM - DIA


Assalammualaikum...



IN TEAM - DIA

Dialah kekasih penyeri hidupku
Dia yang ku rindu setulus di kalbu
Dari belai jiwa titis air mata
Dia anugerah Tuhan Maha Esa

Mahligai cinta yang dibina
Harungi bersama
Penuh onak ranjau berduri
Disulam jernih kesabaran

Tika diriku kepayahan
Dia beri harapan
Kembali bersinar bahagia

Cinta diaa, lafaz tercipta
Akan ku pimpin tangannya
Hingga sampai ke syurga

Dia cinta, demi setia
Biarpun Dunia yang berbeza

Tuhan Kurniakan

Mahligai cinta yang dibina
Harungi bersama
Penuh onak ranjau berduri
Disulam jernih kesabaran

Tika diriku kepayahan
Dia beri harapan
Kembali bersinar bahagia

Cintaa, diaa lafaz tercipta
Akan ku pimpin tangannya
Hingga sampai ke syurga

Dia cita demi setia
Biarpun dunia yang berbeza

Tuhan kurniakanlah cinta
dia yang mencintai-MU
Kerana dia adalah
Pilihan-MU untukku selamanyaa...


Saturday, October 13, 2018

GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM

3:02:00 PM 0
GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM

Assalammualaikum..

Nothing to say tapi kenapa header lawa sangat! Kaella tiap kali blogwalking dekat blog sha ni mesti tengok header sha. Asal tukar baru jer mesti comel, alaaa jeles ah cemni, kaella nak juga cecomel macam header tu. hihi

BERMULA 7 OKTOBER 2018 - 31 OKTOBER 2018

Banyak masa lagi sebelum tarikh tutup GA sha ni. Yang belum join tu hah click banner di atas, jom join!

Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed

2:54:00 PM 0
Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed

Assalammualaikum... 

hi uols. Kenapa kaella suka dengan blog Mazuriah ni sebab best baca cerita travel dia. Rasa macam kaella sendiri tertarik nak travel macam dia, sebabkan masa tak berapa untuk kaella travel, tapi bila baca cerita travel Mazuriah ni rasa macam kita pun ada kat tempat tu. Tak percaya ? korang kena baca sendiri baru tahu.

Goodluck!

Sunday, October 7, 2018

POSISI DUDUK MENUNJUKKAN PERSONALITI ANDA

3:20:00 PM 0
POSISI DUDUK MENUNJUKKAN PERSONALITI ANDA

Assalammualaikum..

POSISI DUDUK MENUNJUKKAN PERSONALITI ANDA | Lain orang lain caranya. Semua berbeza dan ada tabiat mereka masing-masing. Kaella ada terbaca di twitter mengenai personaliti kita melalui cara duduk kita.


KORANG POSISI DUDUK YANG MACAM MANA ?
          A
  • Penuh hati-hati
  • Seorang pemerhati yang teliti
  • Tidak banyak bercakap, tapi dalam masa yang sama seorang yang tahu banyak perkara
          B
  • Bertanggungjawab
  • Menyelesaikan tugas dengan baik
  • Jarang meluahkan perasaan dengan orang lain
          C
  • Peramah
  • Jadi diri sendiri
  • Ramai menganggap kamu sahabat yang baik
          D
  • Suka berkawan dengan orang yang sekepala
  • Bersikap terlalu baik
  • Sanggup bersusah demi orang lain 

Kalau kaella perasaan kaella, kaella selalu duduk jenis D. Bila di tatap personaliti kedudukan D ada betulnya sedikit. Suka berkawan dengan orang yang sekepala, yes! kaella cepat gila nak masuk bergaul dengan orang yang sekepala dengan kaella, perangai pun serupa. Bersikap terlalu baik, mungkin iya mungkin tidak, sebab kerana sikap macamni kaella terasa di pijak-pijak. Biasalah manusia ada segelintir yang menghargai tapi ada juga segelintir yang tidak menghargai. Last but not least, biarlah menjadi rahsia.

Korang pulak, personaliti korang macam mana ?

copycat from @solusiMY

Wednesday, October 3, 2018

Let's Be Beautiful by Ana Suhana

2:54:00 PM 0
Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Assalammualaikum..

Let's Be Beautiful by Ana Suhana | hi dear fellas. Kalini ada mood sikit. Sebenarnya dah lama haritu nak join giveaway Ana Suhana ni tapi baru kalini ada masa nak update blog sikit.

As usual, syarat giveaway Ana Suhana ni selalu simple dengan hadiah yang menarik buatkan kaella tertarik nak join sekali. Semangat nak join tu rajin sangat tau.

14 SEPT - 14 OCT 2018

Haritu risau tak dapat join giveaway tapi bila cek balik lama lagi ni tarikh tutup. " fuhh nasib baik masih ada masa nak join" yang belum join jangan lupa join tau, mana tahu ada rezeki nak menang. 

Saturday, September 29, 2018

AFY HANIFF D’MENC AIR FRESHENER

10:17:00 AM 0
AFY HANIFF D’MENC AIR FRESHENER

Assalammualaikum..

AFY HANIFF D'MENC AIR FRESHENER | Kaella part nak menyegarkan kereta kena pilih bau yang sesuai dengan hidung, sebab kadang-kadang ada pewangi kereta yang buat kita pening nak mutah dibuatnya kalau nak hidu. Lagi-lagi bab bau yang menusuk hingga ke lubang hidung yang paling dalam. 

Kaella suka dengan bau AFY HANIFF D'MENC AIR FRESHENER sebab tak buat pening kepala pun bila terhidu dan buat kereta bau segar sepanjang hari. Kecik comel loteh je botol tapi kecil-kecil cili api, sebab pewangi botol kecik ni boleh tahan sehingga 60 hari tau. Bukan sekadar kereta, ruang tamu, almari baju, tandas dapur dan sebagainya pun wangi dengan AFY HANIFF.


Ini adalah sebahagian daripada product AFY HANIFF. Terdapat banyak product AFY HANIFF yang takkan membuatkan korang lupa sebab semua product AFY HANIFF mempunyai wangi yang sangat sedap dan menyegarkan tau. Kaella selalu cuba pewangi botol sahaja yang lainnya belum cuba, tapi selalu jugak hidu bau dekat giant kalau dah lalu depan product AFY HANIFF ni sebab bau dia sedap.



Untuk kereta kaella lebih gemar menggunakan Green Apple. Bau sedap sebijik macam bau Apple, tapi jangan nak gigit kerusi kereta pulak lepas ni sebab nak rasa Apple tu hihi

Cara guna Afy Haniff D'menC Air Freshener :

1) Buka penutup botol
2) Tanggalkan penyumbat di dalam botol
3) Tutup semula penutup dan terbalikkan botol seketika
4) Gantung atau letakkan di permukaan yang sesuai

Mana nak cari product AFY HANIFF ? 

Jangan risau sebab product AFY HANIFF senang didapati di Giant, Survey, Tesco. Jadi jangan nak pening kepala kata susah cari product ni. Dengan harga mampu milik korang pasti dapat memiliki wangian yang korang suka. Korang yang minat dengan bau segar, harum,wangi semerbak boleh try product AFY HANIFF ni. Kalau dah beli komfem tak menyesal punya.

Wednesday, September 26, 2018

Berjaya pasangkan AdSense di tengah posting

1:05:00 PM 0
Berjaya pasangkan AdSense di tengah posting


Assalammualaikum...

Berjaya pasangkan AdSense di tengah posting | tadi saja blogwalking dekat blog orang, lepas lama blogwalking terbaca pula satu post berkenaan dengan Adsense. Habis baca kaella teringat pula dengan Adsense kaella yang lama tak jenguk dek kerana kesibukan kerja, bila lama tatap dekat nilai income yang kaella dapat sepanjang berblog ni kaella terfikir jalan macam mana cara nak naikkan income sekurang-kurangnya dalam seminggu adalah peningkatan, lama juga tau renung dekat nilai income tu, sebab sayang rasanya apply Adsense tapi tak gunakan kesempatan yang dah diberi ni.

Kaella pun ada terbaca satu post dari blog Sayidah Napisah tentang cara memasang iklan adsense di tengah artikel kaella pun tertarik memandangkan posting Adsense kaella hanya ada pada bawah header dan footer saja. Kaella pun dah mood tengah rajin cuba la jugak sikit-sikit tekan HTML code biar pun sebenarnya lama sangat tak main dengan HTML code ni.

Kaella cuba dengan cara sayidah tapi agaknya tak sesuai dengan template blog kaella sebab dah try semua cara macam mana sayidah ajar tapi semua tak jadi " memang sah tak ngam dengan template blog kaella" jadi kaella cuba pula dengan cara dari satu blog ni ( strukturkode.blogspot.com ) cara meletakan iklan adsense di tengah artikel postingan dan Alhamdulillah menjadi juga penambahan AdSense di tengah posting kaella, sebab lama dah cuba buat tapi asyik tak jadi je.


ini pun nak dua kali juga cuba buat ni, try and error orang kata. Tapi kali ni bernasib baik sikit sebab menjadi juga akhirnya. Mula-mula tu memang loading sebab iklan tak keluar tapi cuba tenangkan hati " oh, kata tunggu dua atau lima minit. sabar, sabar " bila cek balik timbul juga iklan Adsense dekat tengah posting. Alhamdulillah.

korang yang belum try and error iklan adsense ni boleh la gatal-gatal tangan dekat HTML code tapi sebelum edit pastikan ye korang save dulu HTML code yang lama takut menangis kang dah takde makne dah.

semoga berjaya untuk yang tengah mencuba!

Saturday, September 22, 2018

MALAYSIA DAY COLOUR RUN

9:10:00 PM 0
MALAYSIA DAY COLOUR RUN

Assalammualaikum..

MALAYSIA DAY COLOUR RUN | okey, kali ni kaella tertarik pula nak join RUN yang di anjurkan oleh POSTGRADUATE STUDENT ASSOCIATION (PSA) dan COLLABORATION WITH UMS  ni. Sekali sekala ikut lari best juga, last week baru habis hiking jadi rasanya takda masalah nak join run walau tak training sekalipun hihi ( acah kaki kuat padahal naik tangga jer dah bising sakit betis )



Yuran RUN kalini nampak lebih murah dari yang kaella pernah join sebelum ni. Alhamdulillah kali ini kebetulan pula dapat Early Bird ( first 100 ) jadi kaella dengan kawan kaella bayar RM20 sahaja.


Jarak cuma 5KM. Semput juga lari naik turun bukit, harapnya berat pipi lepas ni dah kurang. 

BEFORE RUN
AFTER RUN
The best things is cabutan bertuah dia semua hasil daripada UMS sendiri, antaranya sayur-sayuran, telur, beras, ayam dan cabutan bertuah yang paling menarik adalah ikan yellow fin tuna seberat 2kg. Sayangnya no kaella tak bertuah sangat hari ini jadi bawa pulang peluh je hihi



nampak tak betapa ramainya yang join, apa tak bertuah no macamni huhu sedih tak menang ikan tuna

p/s sorry for the bad background. antam jer sebab semua berebut nak ambik gambar