May 2018 - kaellaaaa's

Monday, May 28, 2018

Cuti Malaysia ke Singapore

7:37:00 PM 0
Cuti Malaysia ke Singapore
Assalammualaikum...

Apa yang harus kita buat kalau kita mendapat bonus 3 bulan? Kalau aku, aku gunakan untuk pergi
bercuti kerana kita dah kerja pagi petang dan berpenat membuat kerja. Apa bila dah dapat gaji dan
bonus. Aku apa lagi, terus buat plan untuk pergi bercuti dengan officemate aku. Plan ini aku dah
buat awal 3 minggu kerana aku dah tau yang kami akan bakal dapat bonus jadi, kami terus plan
nak pergi bercuti ke mana. Aku cadangkan pergi ke Singapura, walaupun dekat, just seberang tambak
johor sahaja tetapi aku tak pernah pergi ke Singapura lagi seumur hidup aku. Kamal, officemate aku
pun setuju juga dengan cadangan aku ni. Kami bercuti 3 hari 2 malam ja. Kami tak boleh cuti
lama-lama kerana banyak kerja akan tertangguh nanti. Jadi, kami decide just pergi ke Singapura.
Si Kamal dia cari tempat-tempat yang menarik terdapat di Singapura. Tugas aku pula adalah untuk
mencari tiket flight, mencari tempat untuk bermalam dan kira bajet perjalanan kami.

Aku mencari tiket flight dan book tempat penginapan kami di Traveloka kerana di Traveloka,
kita dapat mencari apa sahaja yang kita mahukan berkenaan dengan flight dan tempat tinggal sahaja.
Di Traveloka, aku mendapat diskaun semasa aku membeli tiket flight dan juga booked tempat
bermalam di Singapura. Traveloka akan membantu kita untuk mencari tiket penerbangan PROMO
dengan harga yang paling cepat dan mudah. Traveloka menawarkan tiket penerbangan murah kepada
sepuluh ribu laluan dan kita akan mendapat harga terendah setiap hari. Jadi, Traveloka memberi
aku dan Kamal untuk fly Kuala Lumpur to Singapore tanpa fikir pasal duit. Tersangat la mudah dan cepat. Memandangkan kami dari Kedah, aku pun cari bas
dari Kedah ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Harga tiket dari Kedah ke TBS dalam RM50.00
seorang. RM 100.00 di situ untuk kami berdua. Aku dapat tahu yang kami boleh naik bas dari
TBS ke Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dengan harga RM 11.00 sahaja. Kenapa kami
tak naik di Kedah atau Penang? Ini kerana kalau naik dari Kedah, harga tiket flight akan menjadi
2 kali ganda dan kami terpaksa transit dulu. Penang pula sama macam di Kedah iaitu harga tiket
flight lagi mahal. Bajet harga yang aku buat iaitu naik bas dari Kedah ke TBS, selepas itu,
dari TBS ke KLIA dan dengan harga tiket flight adalah lagi murah berbanding kalau aku naik
dari Kedah atau Penang untuk ke Singapura. Kami naik bas dari Kedah pada pukul 11 malam dan
sampai di TBS dalam pukul 4 5 pagi. Driver bas memang bawa laju kerana takda kereta sangat di atas
lebuhraya. Sampai sahaja di TBS, kami terus naik bas yang ke KLIA pada pukul 6 pagi kerana flight
kami ke Singapura pada pukul 9.30 pagi. Perkhidmatan bas yang dari TBS ke KLIA itu dipanggil
Jetbus. Perjalanan dari TBS ke KLIA mengambil masa dalam 1 jam 15 minit. Setelah sampai di KLIA,
kami terus pergi ke gate kami dulu supaya nanti tak kelam-kabut. Semasa menunggu untuk boarding,
kami pergi refreshing up diri kami dulu, makan breakfast juga dan membeli keperluan yang kami tak
semapt nak beli di Kedah. Pukul 8.45 pagi, kami boarding dan berlepas ke Singapura pukul 9.30 pagi.
Flight kami ini mengambil masa dalam 1 jam sahaja.
P/S cepat cepat tau download apps Traveloka kalau nak harga flight dan hotel yang terbaik!


Sebaik sahaja kami tiba di Terminal Changi Singapura. Kami mengguna aplikasi grabcar untuk ke
hotel yang aku booked untuk kami bermalam selama 3 hari 2 malam. Hotel itu adalah
Moni Gallery Hostel. Hostel ini sesuai untuk kami yang mahu tempat yang murah dan senang.
Hostel ini berdekatan dengan MRT station, jadi senang untuk kami nak berjalan. Konsep hostel ini
macam bilik dorm, ada katil 2 tingkat. Dan di situ, kita boleh berjumpa dengan pelbagai orang kerana
hostel itu menajdi tempat tumpuan para pelancong kerana harga yang murah dan berdekatan dengan
tempat-tempat yangmenarik. Singapura adalah negeri bandar yang mempesonakan yang mempunyai
beberapa ikon utama Asia yang terbaik. Ini adalah di mana kita dapat merasa masakan yang terbaik,
kehidupan malam, taman alam, muzium, pusat kesihatan dan pelbagai tempat yang patut ditemui.
Pada hari pertama aku di Singapura, aku ke Gardens by the Bay,
Taman Botani Singapura, Hutan Awan dan SuperTree Grove.


Masjid Sultan Singapore
Di waktu petang, memandu melalui Marina Bay, Promenade Waterfront dan Singapore Flyer untuk
merakam gambar bandar pada waktu malam. Kami mencadangkan kat korang untuk ke kawasan
Masjid Sultan untuk merasa makan murtabak cheese yang terkenal di situ. Bagi aku, murtabak itu,
memang sedap dan besar, 1 keping itu macam makan untuk 4 orang. Tapi aku dan kamal, kami
order 2 keping kerana terlalu lapar sangat. Terdapat lebih banyak bandar raya ini daripada hanya
pusat membeli-belah mewah. Selepas itu, kami berdua meneroka tapak bersejarah seperti
Pavilion Festival Lau Pa Sat, Boat Quay, Fountain of Wealth, Teater Victoria dan Bangunan
Mahkamah Agung Lama. Memang cantik bangunan-bangunan di sana. Kami juga menikmati
makan tengah hari di Pagoda Street. Selain dari tempat itu, kami ingin makan masakan asli
yang famous di Singapore selain dari murtabak cheese seperti Wanton Mee, Ketua Kari Ikan,
Oyster Omelette dan BBQ Sambal Sting Ray.

Aku nak cadangkan kepada korang, korang boleh menghabiskan malam korang di Sentosa yang
menawarkan aktiviti-aktiviti seperti Underwater World, menaiki kereta kabel panorama,
Dolphin Lagoon Show, dan Songs of the Sea. Memang terbaik!

Satu pengalaman yang tak dapat dilupakan apabila datang bercuti ke Singapura.
Untuk yang datang dengan family, aku cadangkan korang pergi ke Legoland, Universal Studios,
Akuarium Sentosa SEA, KidZania, dan mengambil Safari Malam Singapura yang hebat-pasti
orang-orang muda pasti terpesona! Confirm korang takkan kecewa.

Saturday, May 26, 2018

Maggi Pedas Giler

9:40:00 PM 0
Maggi Pedas Giler
Assalammualaikum.

hmm korang dah pernah makan tak Maggi Pedas Giler ni ? kaella makan dulu sebelum puasa perisa Ayam Bakar. Masa tu Maggi ni takdelah nak famous sangat, tak ramai peminat lagi kalau nak di bandingkan dengan Maggi Ramen Korea tu. Tapi kaella sekali cuba dah nak lagi. Jenuh jugak cari Maggi ni merata tempat tapi asyik takde stok. Yang sedihnyer sampai masuk mimpi tau. Tak tahu nak nangis ke nak ape untuk diri sendiri sebab craving sangat nak makan Maggi ni hehe

kalau nak di ikutkan setiap kedai kaella singgah kaella akan cari Maggi ni, tapi asyik takde, hampa tiap kali cari Maggi ni takde. So kaella pun redho jelah tak dapat nak makan Maggi ni, nak order online tapi malas sangat tunggu lelama hehe

Jadi memandangkan cuti sekolah seminggu kaella pulanglah ke kampung nak lawat mak ayah dengan family , yelah masa cuti ni lah saja masa nak luangkan dengan family tercinta. nasib baik jadi cikgu, budak cuti kita pun cuti yeayyy!

Sebelum balik kampung kaella singgah dekat pekan nak beli makanan sikit bawa balik rumah, kaella takdelah expect nak dapat Maggi ni dekat kedai tapi alang-alang dah lalu bahagian Maggi kaella jenguk la sikit tak sangka Maggi yang kella cari dekat bandar asyik habis stok ni ada pulak dah. Rasa nak jerit jer kuat-kuat sebab happy gila jumpa Maggi ni. Tapi Maggi ni dah tak banyak stok, ada tinggal 4 jer, kaella apa lagi dah memang craving nak makan benda ni, so kaella beli jer semua hehehe

Dah sampai rumah kaella simpan Maggi ni sebab tak nak orang lain makan ( kedekut naa ) bukan apa, saja simpan nak makan dulu nanti sebelum orang lain makan takut habis kang menangis tak henti kaella nanti hehe
korang tahu tak ? Maggi ni sebenarnya ada dua perisa je tau, perisa AYAM BAKAR dan perisa TOM YUMMZ. Kaella dah pernah makan dua-dua ni tapi kaella lagi suka perisa ayam bakar tu berbanding dengan perisa tom yummz. 


Wednesday, May 23, 2018

Top Search di Google

10:52:00 PM 0
Top Search di Google


Top Search di Google | Assalammualaikum. Pagi ni rasa macam terdetik dekat hati nak Google tajuk cerita sendiri dekat Google, bila search eh ada dekat Top Search Google, rasa macam “waa, tak sangka tulisan aku kalini mendapat perhatian, Alhamdulillah”

Untuk mereka yang sentiasa search dekat Google tajuk cerita blog kaella, kaella ucapkan Terima Kasih yang tak terhingga sebab rasanya tanpa pembaca, cerita dekat blog aku tak akan sampai hingga ke tahap ini. Syukur.


Semoga bermanfaat resepi yang kaella kongsikan.

Rasanya, lepas ni kaella kena rajin update blog, bila dah nampak hasil macam ini terus rasa semangat nak blogging tu semakin berkobar-kobar hehe rasa yang lain macam, semangat tu semakin tinggi nak menulis ( doakan kaella semakin rajin tauu ) 


ini untuk semua pembaca cerita dekat blog kaella. THANKYOU GUYS XOXO 



Monday, May 21, 2018

Mystery Giveaway by Flavenesz

8:55:00 PM 0
Mystery Giveaway by Flavenesz

Sunday, May 20, 2018

CARA DELETE DAN BLOK USER DEKAT CBOX

1:17:00 PM 0
CARA DELETE DAN BLOK USER DEKAT CBOX

CARA DELETE DAN BLOK USER DEKAT CBOX | Assalammualaikum uols. kaella rasa ramai di antara blogger-blogger yang mempunyai masalah ini. Sejak kebelakangan ni bila kaella blogwalking dekat blog yang lain, bab bila nak chat dekat cbox mesti ada chat yang kurang senang ada dekat cbox, kalau satu tak apa, ini siap chat spam lagi. So lepasni tak payah nak pening-pening meh sini kaella ajar cara DELETE DAN BLOK USER DEKAT CBOX.

1. LOG IN DEKAT CBOX ( https://www.cbox.ws/ )

korang kena make sure yang korang ingat EMAIL DAN PASSWORD CBOX sebab kalau tak ingat lahai tak dapat nak log in nanti, tapi kalau lupa password korang boleh klik pada LUPA KATA LALUAN.

2. TEKAN PADA MESSAGE 

JIKA ANDA INGIN DELETE MESSAGE YANG TIDAK DI INGINI
3. TICK DAN DELETE MESSAGE

Bahagian ini pula membolehkan anda untuk DELETE MESSAGE yang mempunyai perkataan yang kasar ataupun perkataan lucah di dalam cbox. Sebelum delete sila baca tips yang ke-4 ye.. 

4. COPY IP CODE ( UNTUK BLOK USER )

Kemudian COPY IP CODE seperti yang tertera di dalam gambar di atas. IP CODE ialah seperti (139.193.86.21) 

5. KLIK USER KEMUDIAN KLIK BLOCKED USER 

6. SCROLL BAWAH SEHINGGA JUMPA ADD IP BAN DAN ISIKAN TEMPAT KOSONG 

CONTOH IP CODE, DURATION, REASON
Selesai isi kotak di atas kemudian tekan ADD, hah lepastu korang tunggu sehingga selesai.



di bawah ADD IP BAN ada USER/IP BAN LIST, disini akan di tunjukkan CODE IP yang kita blok supaya lepasni tak dapat nak komen tak baik dekat CBOX kita.

#jangankatabloggertakpayung 


SELAMAT MENCOBA!

TIPS UNTUK MENGELAKKAN DAHAGA DI BULAN PUASA

11:42:00 AM 0
TIPS UNTUK MENGELAKKAN DAHAGA DI BULAN PUASA

TIPS UNTUK MENGELAKKAN DAHAGA DI BULAN PUASA | Assalammualaikum. Selamat mejalankan ibadah puasa. Bulan puasa macam ni kalau tengah panas tekak mesti rasa dahaga kan, biarpun kita dah sahur tapi tetap dahaga, rasa tekak nak minum air jer.

ONE AND ONLY TIPS.

Selepas sahur kena minum segelas air suam. kenapa ? sebab kebanyakan makanan yang kita makan ketika bersahur mengandungi minyak, minyak inilah yang melekat di dinding kerongkong kita dan boleh menyebabkan kita rasa dahaga di siang hari biarpun dah minum bergelas-gelas air ketika sahur.

Air suam ini sebenarnya dapat menghilangkan zat minyak yang melekat di dinding kerongkong kita. Ibaratnya seperti kita mencuci pinggan mangkuk yang terlalu banyak minyak, kalau kita cuci dengan air sejuk minyak tak akan hilang biarpun sudah di gosok dengan sabun sehingga lenguh tangan, tapi bila kita rendamkan seketika dengan air panas, dengan senang pinggan mangkuk yang di penuhi dengan minyak senang di gosok dan senang untuk menghilangkan minyak yang melekat.

Begitu juga apabila kita minum air manis, kopi atau sebagainya. Sebaiknya kita akhirkan sahur kita dengan air suam. Tapi jangan pula bila dah minum air suam kita makan lagi, sebab fungsi air suam adalah untuk membersihkan zat minyak yang melekat di dinding kerongkong. 

ingat, akhiri sahur kita dengan segelas air suam. Semoga ramadhan kali ini kita lagi bertenaga dari Ramadhan yang lalu. 

Selamat Mencuba!

Saturday, May 19, 2018

Muzik Video Sumandak Sabah by Marsha Milan & Velvet Aduk

10:48:00 PM 0
Muzik Video Sumandak Sabah by Marsha Milan & Velvet Aduk

jom layan video terbaru Sumandak Sabah by Marsha Milan dan Velvet Aduk.


Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway

10:22:00 PM 0
Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway
Hadiah-hadiah menanti pemenang bertuah :
top komentator : RM 30.00
saguhati 6 orang : RM 10.00 (setiap satu)

Assalammualaikum :) wah nampak hadiah pun macam menarik. jom ramai-ramai meriahkan GA shuhaida saad 

Friday, May 18, 2018

Ramadhan Kareem

6:04:00 PM 0
 Ramadhan Kareem


Ramadhan Kareem | Assalammualaikum. Alhamdulillah masih diberi kesempetan untuk berjumpa dengan RAMADHAN. Masih di panjangkan umur untuk beribadah di bulan yang mulia bulan RAMADHAN. Alhamdulillah ya Allah.

Masih tak terlambat lagi untuk saya mengucapkan "RAMADHAN KAREEM" untuk semua. Semoga ramadhan kalini boleh kita memperbaikinya dengan sebaik-baik amal kerana kita tidak tahu sama ada masih di beri kesempatan untuk bertemu dengan RAMADHAN di tahun hadapan atau pun tidak. Yang kita boleh lakukan hanya berdoa kepada Allah dengan sebaik-baik doa.

Mari kita sama-sama rebut peluang di bulan RAMADHAN ini, kerana bulan ini hanya sebulan dalam setahun, bulan yang kita akan rindu bila ianya pergi nanti, bulan dimana begitu banyak benda yang boleh kita lakukan untuk mengejar cinta Allah. Jadi jangan lepaskan peluang dibulan ini.


Disini saya ingin menyusun sepuluh jari memohon keampuanan dari siapa-siapa yang mengenal diri ini. Semoga memperolehi amalan yang berlipat kali gandanya. Dan memohon maaf salah silap, terkasar bahasa mahu pun terambil dengan sengaja atau pun tidak sengaja.

SALAM RAMADHAN, RAMADHAN KAREEM 

Kuching Sarawak Bumi Kenyalang

4:40:00 PM 0
Kuching Sarawak Bumi Kenyalang

Kuching Sarawak Bumi Kenyalang | Assalammualaikum. Alhamdulillah masih diberi kesempatan bertemu lagi. kaella dah cuba nak rajinkan diri blogging tapi kerja harian tak mengizinkan untuk blogging ( jeles lettew )

Harini nak cerita sikit percutian ke Sarawak. Macam mana boleh sampai Sarawak tu yang tak tahu, actually kitaorang tak plan pun sebenarnya nak pergi Sarawak ni tapi tak tahu macam mana ntah boleh jalan juga pergi Sarawak.

Sebabkan tarikh saya dengan kawan saya pergi sini masa kerja so kitaorang terpaksa beli tiket malam punye. Sampai Sarawak lebih kurang jam 9 lebih dan sampai dekat hotel pulak dalam jam 10 macam tu lah. So dah sampai hotel kitaorang letak barang  dekat bilik then sambung jalan dekat luar, saja nak ambik angin malam, beside kitaorang tengah lapar masa tu, hah tu la kene jugak keluar nak cari makan. Hehe

The next day,

Pagi tu kitaorang bangun lambat sikit sebabkan penat kerja di tambah dengan cuaca bilik yang boleh buat kitaorag tidur tak ingat dah ada dekat negeri orang hehe. Pagi tu kitaorang jalan pergi seberang laut, nak beli kek lapis. Sebab orang kata tak sah tak beli kek lapis Sarawak kalau pergi Sarawak ni.. untuk pengangkutan nak pergi kampung seberang ni boleh naik bot. masa kitaorang pergi tu cuaca agak panas dekat atas kepala tapi nasib baik bot yang kitaorang naik tu ada atap, so takdelah nak kena panas. Boleh relax duduk dekat bot sambil hirup udara yang segar.


Sampai dekat MIRA CAKE HOUSE boleh rambang mata nak pilih kek mana satu yang nak kene beli, yang best dekat kedai ni, siap boleh rasa mana satu kek yang kita nak beli,boleh makan dan rasa. Kalau berkenan di hati bolehlah beli dengan senang hati, harga pun agak murah berbanding dengan harga yang dah di bawa masuk ke Sabah. So memang berbaloi wehehe


Dah puas hati beli kek kita sambung beli IKAN TERUBOK MASIN SARAWAK. orang kata tak beli ikan ni rasanya tak puas hati, tapi kitaorang beli pun sebab mak kirim kata nak makan ikan terubok ni hehe lokasi pun tak jauh sangat, ada jer dekat sebelah kedai mira cake house ni


Habis jer round beli cake beli ikan masin kitaorang pegi dekat UPSIDE DOWN HOUSE KUCHING. Hah dekat sini yang bestnyer part nak ambik gambar jer sebab dah namanya upside down memang tempat pun tunggang tebalik la namanya kan ? hehe kalau tak tahu nak posing macam mane ? hah jangan risau sebab nanti pekerja dia akan ajar korang macam mana cara nak posing dengan betul di setiap sudut rumah. Hehe



Hari dah nak petang kitaorang sambung lagi jalan dekat AEON MALL SARAWAK ( if  I’m not mistake ) mall ni baru je bukak sebenarnye. So kitaorang jalan-jalan jer cari makan lepastu cuci mata hehe






The night day,

Kitaorang pergi jalan-jalan cari makan dekat waterfront. Memandangkan hotel kitaorang tak jauh dari waterfront ni so kita ambik jalan terbaik dengan pergi waterfront jalan kaki je, beside rugi la kalau tak nikmati pemandangan malam hari di Sarawak, lagi-lagi dekat tempat yang banyak lampu warna warni. The best dekat waterfront ni, orang ramai dan yang menariknye sepanjang perjalanan ade jer busking yang buat persembahan. Bukan setakat busking je siap ada orang menari lagi tau. The best part kalau tengah malam kitaorang suka jalan dekat JAMBATAN DARUL HANA. Rugi kalau tak naik jambatan ni dan jalan sampai ke hujung jambatan, kalau nak rasa gegar badan boleh berdiri tengah-tengah jambatan  tu, and korang akan rasa macam mana rasanya kalau kapal duk tengah laut bila ombak tengah kuat. Sambil jalan tu bolehlah nikmati permandangan malam di bumi Sarawak.
Dah penat jalan dekat jambatan kitaorang sambung jalan cari makan pulak. Dah siap makan tu kitaorang pun balik bilik dan terus tido. Balik hotel pun dah nak tengah malam, kaki pun lenguh sebabnya asyik jalan sana sini non stop weheehe    
muka terlebih cahaya ni tak tahulah kenapa
permandangan dari atas jambatan