Assalammualaikum | Resepi Telur Masak Lemak Cili Padi
PKPB membuatkan semua orang duduk rumah dan masak macam-macam resepi. Termasuklah kaella sendiri. Hari-hari kena fikir nak masak apa untuk makan tengah hari biar pun sebenarnya tinggal dekat rumah bujang. Alhamdulillah, kaella sejenis orang yang rajin masuk dapur sebab ikutkan nasihat mama kaella "perempuan kena rajin masuk dapur, kena selalu tengok, belajar dan masak" dan sampai sekarang masih sama. Tapi bila mood kelaut masuk dapur pun malas tau hehe 😂😂
BAHAN-BAHAN
- 5 Biji Telur
- Bawang Besar
- Bawang Putih
- Bawang Merah ( nak letak boleh tak letak pun boleh )
- Cili Padi ( ikut kesesuaian level kepedasan )
- Kunyit hidup ( serbuk kunyit juga boleh )
- 2 Batang Serai
- Garam, Gula, Ajinomoto secukup rasa
CARA-CARA
- Kisar Bawang besar, bawang putih, bawang merah, cili padi, kunyit.
- Panaskan minyak kemudian tumis bahan yang telah dikisar bersama serai.
- Tumis sehingga naik bau kemudian masukkan sedikit air.
- Tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan telur, pastikan telur kuning tak pecah ye.
- Tunggu sehingga telur kuning agak kekerasan kemudian masukkan garam, gula, ajinomoto secukup rasa.
- Tunggu sehingga mendidih sekali lagi kemudian, siap!
mudah bukan ? hanya menggunakan bahan sedia yang ada dekat rumah, musim PKPB ni tak boleh nak keluar sangat beli bahan kalau tak cukup, bahaya. #KitaJagaKita #StaySafe #StayAtHome
7 Comments
Wah.. menarik nie tanpa gunakan santan..
ReplyDeleteNampak sedap.....boleh try
ReplyDeletePertama kali tahu tentang resepi ni.
ReplyDeleteYummy. Tengah tunggu ayam-ayam di kebun mula bertelur balik.
ReplyDeleteWow I'm sedap ok. Mkanndgn kicap
ReplyDeleteSedapnya! I dahlah favourite masak lemak cili api ni :D
ReplyDeletemenarik kaella..biasa buat masak lemak mmg guna santan je ^_^
ReplyDelete