Wednesday, April 19, 2017

Ramadhan bersama palestin

Assalammualaikum

Kita sangat bersyukur kerana memiliki segala apa yang kita inginkan, namun di sebalik kegembiraan kita, ada orang yang sedang berduka, sedang bersedih. Iya, kegembiraan kita tidak dapat kita berikan kepada mereka, tapi mampu kita kongsikan untuk mereka. Kita masih mampu untuk memikirkan, apa dan jenis apa baju raya kita nanti, tapi berapa ramai orang mampu memikirkan, apa dan bagaimana rakyat di bumi Palestin nanti di saat Ramadhan tiba ? kita masih mampu bergembira, namun mereka ? Pejam celik, pejam celik tak sangka kita sudah hampir untuk menemui sang “RAMADHAN” tapi dalam kegembiraan kita untuk menyambut ramadhan yang akan tiba jangan lupa saudara seislam kita yang jauh di seberang.

 Rasulullah SAW bersabda yang ertinya :
“Harta tidak akan berkurang dengan bersedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kebaikkan baginya.” (HR. Muslim).

Sertailah Kempen Aman Palestin dengan sumbangan Pakej Ramadhan Bersama Palestin sebanyak RM500 bagi menyerikan kegembiraan mereka.

Sumbangan boleh disalurkan atas nama "Aman Palestin Berhad " melalui akaun berikut:
Bank Islam: 12029010047880
Maybank: 562263010787
CIMB: 8600460353
Muamalat: 12070005133717
RHB Bank: 21245760004907
Bank Rakyat: 220806195922

Layari laman facebook Aman Palestin Berhad atau hubungi Aman Palestin Berhad di talian 03-8926 7019 / 018-2903013 untuk maklumat lanjut.

Keberkatan hidup dengan bersedekah.

#AmanPalestin
#RamadanBersamaPalestin
#JomBersedekah
#AmalanduniaAkhirat


Jom ramai-ramai pakat bersedekah untuk saudara seislam kita di bumi Palestin. Kerana sedekah membawa berkah.

Tuesday, April 18, 2017

Awas! Scam semakin menyebar.


Assalammualaikum.

 Scam adalah hal atau perbuatan manipulasi atau tipuan, yang dilakukan oleh suatu badan usaha atau perorangan, dengan cara manipulasi suatu hal untuk mendapatkan kepercayaan dari orang lain. yang dilakukan hanya untuk mendapatkan keuntungan. Jadi setelah mendapatkan yang diinginkan(keuntungan), sipelaku(scammer) kabur meningalkan korbannya.

“Game” scam ni banyak je, ada dekat instagram, facebook, by email, twitter, message, and almost semua media social yang ada. Sekarang kan dah zaman moden, semua orang boleh buat apa sahaja hanya di hujung jari. Kalau orang yang memang serius nak kan kejayaan dia akan mula dari bawah tanpa mengambil kesempatan di atas kesempitan orang lain, tapi bagi scammer ni pula dia akan terus mula dari atas dengan mengambil kesempatan terhadap seseorang (macam takde perasaan) lepas dah dapat apa yang dia nak, dia lari tanpa tinggalkan jejak.

Instagram

Saya rasa kebanyakan orang mesti atau akan ada account instagram ni kan ? yelah sape je yang taknak kongsi gambar cecantik yang kita snap dengan tangan sendiri, kan ? untuk mereka yang dah ramai follower memang pernah rasa kot account kena hack, most of yang kena mesti antaranya account yang famous, sebab apa ? sebab sekarang ni biasa dah main system jual beli account dengan harga yang agak berbaloi juga untuk account yang banyak follower.


Facebook 

Dimana laman yang meluas dan sangat aktif untuk scammer berjalan dengan lancar. Contoh, si scammer akan cari someone yang macam kurang tahu dengan dalam Negara dan luar Negara, lepastu dia akan chat, memula dia chat dia nak bawa kenal, scammer biasanya akan gunakan nama yang orang kata agak “macho” “cantik” untuk di sebut, dan scammer akan gunakan gambar yang memang cantik dan hensem,  lepas beberapa hari kemudian dia akan mulakan operasi dengan melafazkan kata-kata manis di bibir dia kemudian dia mulakan operasi dengan minta tolong nak pinjam duit nanti bayar balik, kirim barang konon hadiah lepastu suruh bayar macamni-macamtu, nak buat bisnes bersama lepastu nak minta modal and banyak lagi. Lepas si scammer dapat apa yang dia nak, pelan-pelan dia akan lari, lepastu dia akan block si pemangsa, dan terus menghilang tanpa jejak. Dan untuk mereka yang memang berhati lembut dan mudah cair dengan kata-kata manis si scammer pasti akan percaya dan ada kalanya sanggup untuk lakukan apa sahaja yang dia nak walhal dia tak tahu pun sebenarnya dia kena tipu. Kesian.

Message 

“ANDA TELAH BERJAYA MEMENANGI CABUTAN BERTUAH YANG BERNILAI RM10,000, SILA BERIKAN NOMBOR AKAUN ANDA UNTUK KAMI MASUKKAN RM10,000!”

Ini adalah sejenis pesanan ringkas scammer, katakana kita tak pernah join cabutan bertuah lepastu tiba-tiba datang message yang mengatakan kita menang duit, cuba fikir balik siapa je yang sanggup nak bagi duit bebanyak dekat kita ? kalau nak dikatakan bantuan tak pernah sebanyak macamtu, kalau nak menang sesuatu pun takkan mungkin sebanyak macamtu.

Begitu jugalah untuk media sosial yang lainnya. So sebelum nak memberi sesuatu kena fikir dahulu benda tu, kena kenal dulu dengan siapa kita kenal, kena tahu siapa sebenarnya yang kita kenal tu, sebab penipuan memang akan ada dimana sahaja.  Kena hati-hati di setiap apa yang kita lakukan jangan kelak dah kena baru nak perasan yang kita ni bahan “Game” scammer je. Lagi-lagi bab nombor akaun ni, jangan mudah nak bagi nombor akaun kita begitu je.

Alhamdulillah setakat ni belum pernah terkena lagi semua tu, tapi bab message tu memang pernah kena tapi selalu ignore. Sebab kalau ella benda macamtu biasanya memang tipu hehe (belum tahu lagi dah kompomkan benda tu tipu) . kalau korang pula ? pernah kena tak ?

Tuesday, April 11, 2017

Should be strong


"They don't know your struggle, but they only see the trouble."
"They never appreciated you, they never valued you or say thank you."
"The moment you have done something, they said you have done nothing."

Don't worry. Allah sees, yet Allah knows it. Its said that not a single leaf falls but with his knowledge.

"If they don't see your struggles, Allah sees it."
"If they don't appreciate you, Allah always does."
"If they think you have done nothing, Allah knows you have done something."
"And thats what really matters, right?"

Allah knows your pain, Allah knows you're trying. He is ready to always comfort you, forgive you, help you, and guide you.

Indeed, Allah knows you better, and see you, and cares about you more than you can imagine. Should be strong.

Monday, April 10, 2017

Finally, Google approve my AdSense


Assalammualaikum


A big smile a got today when I saw message from Google. It’s been two week since I wait for Google to approve my Adsense , and finally it’s been approve. Thanks Google. Lately, I’ve been studying about this Adsense and it’s found interesting since I’ve need a lot of money right know to achieve my wish list in 2017. So I won’t regret this opportunity I’ve have, and yes I admit I’ve need to study more about this Adsense to achieve my goals. So yes, I’m totally happy right now. Thank you Google 

Thursday, April 6, 2017

Kenapa anda harus jelajah Sabah


Assalammualaikum

Memandangkan diri saya sendiri asalnya dari sabah. Yes, negeri di bawah bayu “Land below the wind”. Sebagai salah seorang yang memang berasal dari negeri ini, saya akui memang banyak lagi tempat perlancongan yang belum saya jejaki, mungkin nanti kena jejak tempat menarik dengan si dia, eh ? hahaha

GUNUNG KINABALU
 Terletak di Kundasang, Sabah.
Well, semua orang tahu sabah memang terkenal dengan Gunung Kinabalu, lagi terkenal selepas bencana gempa bumi yang baru-baru berlaku haritu, tapi itu tak membuatkan pelancong untuk patah semangat nak jejak kaki ke Gunung Kinabalu, kan ? saya sendiri belum jejak Gunung Kinabalu ni, yelah sebab stamina pun belum cukup kuat nanti kang kalau naik gunung tak kuat stamina, pengsan nanti kang bahaya padahnya.

Gunung Kinabalu merupakan lambang kemegahan kepada setiap penduduk yang tinggal di Sabah. Sesetengah penduduk menganggap Gunung Kinabalu ini merupakan gunung yang dapat memberikan semangat juang dan satu padu rakyat Sabah.

PULAU-PULAU SABAH

Lets enjoy! 

Selain daripada itu, sabah juga terkenal dengan pulau. Antaranya pulau manukan, pulau sapi, pulau mabul, pulau sipadan, bohey dulang dan pulau laying-layang.

Dalam banyak-banyak pulau di sabah, saya baru pernah jejak kaki ke satu pulau sahaja, iaitu pulau manukan. Sayangnya pulau yang lain belum ada masa nak jejak *nangis tepi katil* tapi soon insya Allah kalau tak ada halangan saya mesti kena jejak kaki dekat pulau-pulau yang lain pula dengan syarat mesti kena pergi dengan si dia. Eh hahaha

DESA CATTLE DAIRY FARM

Kalau anda seorang yang bercita-cita tinggi nak pi New Zealand, tapi tak cukup duit, tak payah risau, sebab Sabah dah ada New Zealand hehe. Orang kata tempat ni acah-acah New Zealand gitu sebab cuaca dekat sini memang sejuk sebab tempat ni betul-betul dekat Gunung Kinabalu, so tak hairanlah orang cakap ala-ala New Zealand macamtu. Lagipun, tak rugi tau datang sini, kalau tak mampu nak naik Gunung Kinabalu, takpe dekat sini boleh tengok puas-puas Gunung Kinabalu, sebab memang clear sangat kalau nak tengok dari Desa Cattle ni, but make sure korang kene datang masa cuaca cantik, sebab sayang kalau datang masa embun tebal, tak nampak Gunung Kinabalu.

Tarikan sebenar di sini adalah ladang lembu, mengeluarkan kira-kira 900,00 liter susu setahun. ladang 199 hektar dan kebanyakan lembu memerah susu adalah Friesians, pengeluar susu tertinggi semua baka lembu. Ia merupakan tempat yang ideal untuk seisi keluarga, di mana terdapat aktiviti seperti memberi makan anak-anak lembu dengan susu botol, memberi makan kambing dengan rumput, bagaimana susu diproses serta proses memerah susu boleh didapati untuk semua. Anda semua juga boleh merasa susu segar yang sudah diproses tau.




SEPILOK ORANG UTAN REHABILATION CENTRE

Sepilok Orang Utan ini terletak di Sandakan sabah, disini anda boleh lihat bermacam-macam jenis Orang Utan dari yang kecik sampailah yang dewasa, eh korang boleh tengok dengan jarak dekat juga tau hee So siapa yang tak pernah lagi Nampak Orang Utan ni macam mana, bolehlah datang ke Sepilok Orang Utan di Sandakan. 


MALIAU BASIN

Rasanya jarang kita dengar nama Maliau Basin disebut-sebut dan tidak ramai yang berpeluang memasuki kawasan hutan asli Lembangan Maliau atau biasanya orang panggil sebagai Maliau Basin yang terletak di bahagian tengah selatan Sabah-Keningau. Memang susah sebenarnya mahu masuk ke Maliau Basin ni. Kunjungan cuma diberikan kepada mereka yang diberikan kebenaran untuk melawat oleh Yayasan Sabah. Kalau mahu tau, Maliau Basin ni merupakan hutan dara kelas pertama di Malaysia yang sememangnya mengandungi ekosistem paling terlindung dan tidak terusik di dunia. Nak dikatakan tempat ni memang cantik, tengok gambar pun dah tau cantik (eventho tak pernah pergi pun sebenarnya) tapi akan ku jejak juga tempat ni nanti dengan si dia. Eh hahaha




Sebenarnya, banyak lagi tempat menarik dekat Sabah ni, cumanya kalau nak cerita semua tempat takut tak cukup ruang pula, tapi kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang tempat menarik di Sabah, boleh google dekat sini Sabah tourism . Apa-apa pun jangan risau kalau nak datang Sabah, sebab orang-orang dekat sini takkan makan orang punyelah, makan nasi jugak. Lagipun masyarakat Sabah ada banyak kaum yang buat korang pasti akan jatuh cinta dengan Sabah, and pasti nak datang lagi nanti. 

So enjoy! 

Tuesday, April 4, 2017

Hargai ibu bapa anda sebelum mereka pergi


Assalammualaikum.

Memang tak di nafikan ye semua orang dalam dunia ni ada ibu dan bapa, yelah sebab kita takkan lahir tanpa wujudnya ibu dan bapa kita. sebagai seorang hamba Allah, kita tidak mampu memiliki masa depan namun kita mampu merancang apa yang kita harus lalui di masa hadapan. Berapa lama jangka hayat kita masih ada ? berapa lama lagi yang kita ada ? persoalan ini kita takkan pernah temui jawapannya kerana kita sendiri tidak tahu sampai bila dan berapa lama lagi masa yang kita ada. Kalau kita tahu sudah tentu kita nak hari-hari yang kita lalui itu kita penuhkan dengan kasih saying, tapi kita hanya Hamba Allah.

Sejak dari zaman dulu lagi kita sering dengar kisah seorang anak tidak menghormati ibu bapa mereka, anak Berjaya kemudian meninggalkan ibu bapa mereka bersendirian, merasa beban dengan hak penjagaan kemudian menghantar mereka ke rumah orang tua, merasa satu bebanan apabila ibu bapa tidak merestui / mengiyakan permintaan seorang anak dan banyak lagi.

Jujur, bagi saya, dengar tajuknya sahaja, saya sudah merasa simpati dengan ibu bapa yang merasa benda sebegitu, dalam hati “anak jenis apa macam ini, tak reti nak berterima kasih” kadang rasa marah dengan anak yang melalukan sedemikian terhadap ibu bapa mereka, Allahu, sungguh kejam. Dulu selalu Nampak hanya dalam telefilem tapi sekarang sudah banyak tersebar di merata-rata. Saya rasa sesiapa pun dengar kisah macamtu mesti rasa sedih yang teramat, belum lagi apa bila merasa kehilangannya insan yang tersayang. Peritnya hanya tuhan yang tahu.

Ibu bapa adalah insan yang terpenting dalam hidup kita, jasa mereka takkan ddapat diukur dan tak akan dapat dinilai dengan wang ringgit. Jasa mereka membesarkan kita sehingga bersusah payah dari pagi ke petang hanya untuk menyara kita, takkan dapat kita balas sehingga mati.

Hargai mereka selagi mana mereka masih ada di sisi kita, jangan apabila sudah tiada barulah tau menghargai. Sayangi mereka selagi mereka masih ada dengan kita, jangan sesekali lukakan hati mereka. Bagi saya, lukakan walau sedikit hati ibu bapa sudah buat saya merasakan beban yang amat besar sedang saya pikul. Rasa macam “berdosanya saya buat macamtu dengan ibu bapa” jangan ye. Hargai mereka, andai ditakdirkan besok mereka tiada lagi kita tak akan ada masa lagi untuk hargai mereka, sayangi mereka selagi ada waktu. Sejahat mana pun mereka, seburuk mana pun mereka, setegas mana pun mereka, seganas apa pun mereka, sayangi mereka, sebab kita takkan pernah tau kenapa mereka harus lakukan sedemikian terhadap kita, semua yang ibu bapa kita lakukan itu bersebab, jangan mudah menghukum orang, kemudian buat kita macam tahu segalanya padahal sebaliknya.


Hargai ibu bapa anda selagi masih ada, jangan sampai menyesal di kemudian hari
 
Tempelate Decorated by theadddchiii|