Bahan-bahan :-
·
240gm tepung gandum
·
250gm mentega
·
120gm tepung jagung
·
120gm badam (dikisar)
·
40gm gula aising
·
2 biji kuning telur
·
1 sudu teh esen vanilla
·
Kacang badam secukupnya
(dipanggang)
Bahan lain :-
·
Coklat masakan secukupnya
·
Lemak sayuran
Cara memasak :-
1.
Putar mentega dan gula
aising sehingga kembang
2.
Masukkan kuning telur dan
esen vanilla. Pukul lagi sehingga sebati.
3.
Masukkan badam kisar dan
tepung jagung sedikit demi sedikit. Pukul rata-rata tau
4.
Kemudian, masukkan pula
tepung gandum dan adun sehingga doh tidak melekat di jari.
5.
Ambil sedikit adunan dan
letakkan badam panggang di tengahnya, dan
bentukkan mendaji bujur. Tapi depends on creativity masing-masing kalau
nak buat bentuk bulat atau bujur.
6.
Bakar pada suhu 180 darjah
celcius selama 30 hingga 45 minit.
7.
Apabila biskut telah masak,
keluarkan dan sejukkan seketika.
8.
Akhir sekali, letakkan
biskut ke dalam cawan kertas dan tuangkan coklat masakan (yang telah di cairkan
dengan lemak sayuran ikut kaedah boiling)
And last, taraaaaa. siaplah biskut Almond London Raya! (dah
boleh makan dah lepas masak hehe yang penting tak makan masa puasa)
selamat mencuba 😃
0 Comments