BLOCK KOMEN YANG TIDAK BERKAITAN

4:13:00 PM

 

Assalammualaikum | BLOCK KOMEN YANG TIDAK BERKAITAN

Kaella rasa bukan kaella seorang saja yang kena SPAM dengan komen yang tidak berkaitan dengan posting, tapi ramai lagi blogger diluar sana yang kena SPAM dengan komen-komen yang tidak berkaitan. 

Kaella sebenarnya tidak suka dengan comment moderation sebanya kaella jenis tak selalu buka blog, kadang seminggu sekali. Kalau hari kerja dan banyak hal yang nak kena setelkan, kaella akan buka dalam sebulan sekali. Jadinya orang yang tinggalkan komen akan approve bila kaella dah buka blog nanti, tu antara sebab kaella tak gunakan comment moderation ni. 

Tapi disebabkan ada sesetengah account ni suka sangat SPAM komen yang tidak berkaitan dan SPAM dengan komen yang menjerumus kepada account perjudian, lucah dan sebagainya. Sebab ni buatkan kaella jadi nak lock semua komen yang masuk dalam account kaella. 



Tengoklah kerja diorang ni. Makin hari makin banyak komen yang diletakkan. Dah tambah cuti macamni masih gigih nak letak komen banyak-banyak. Kalau sebelum ni memang keluar terus dekat bahagian komen, tapi kaella dah naik marah ni 😑😑 hah biar rasa sikit komen banyak-banyak tak approve dah πŸ˜›

Korang yang ada masalah macamni ada cara tak nak block account yang tinggalkan komen macamni ? kaella dah cari tapi tak jumpa lagi artikel cara nak block account macam ni. sebabnya makin hari makin menjadi juga kerja diorang ni. 



You Might Also Like

8 Comment

  1. Heee, tak ada kerja sangat sampai nak spam komen. Kena spam view pun takut. Haha

    ReplyDelete
  2. I get spams like this occasionally in my blog so I changed settings and now, all comments require me to approve them first before they're live in my post. So far this is the only way tapi tulah, leceh sikit.

    ReplyDelete
  3. hmm masalah yang tak ada penyelesaian sebab lepas block muncul dengan akaun nama lain pulak. Sekali datang tu memang berpuluh komen diletaknya

    ReplyDelete
  4. Dia ada jugak hantar macam tu dekat rabia. Rabia delete terus komen2 tu.

    ReplyDelete
  5. Wajib delete tu yang komen link tu sebab akan kacau SEO blog..

    ReplyDelete
  6. Pernah la dapat komen macam ni. Saya delete je. :)

    ReplyDelete