Assalammualaikum
Memandangkan it’s holiday time, so marilah kita habiskan
masa dekat dapur. I’m kind of kalau dah masuk dapur rajin masak kek, tapi nak
masak lauk untuk makan kena fikir banyak benda lagi hehe padahal same je kot. So
haritu tengah best scroll facebook Nampak pula orang post brownies, so saya
dengan semangatnya nak juga try buat brownies, so here we go;
BAHAN A
·
75 GM BUTTER
·
160 GM COKLAT MASAKAN
BAHAN B
·
2 BIJI TELUR
·
120 / 100 GM GULA KASTOR
·
1 SK ESEN VANILA
·
¼ SK GARAM
BAHAN C
·
100 GM TEPUNG GANDUM
·
¼ SK BAKING POWDER
·
¼ CAWAN SERBUK KOKO
CARA-CARA
-
AYAK BAHAN C DAN ASINGKAN
-
CAIRKAN BUTTER DAN COKLAT
MASAKAN DENGAN KAEDAH DOUBLE BOILER
-
DALAM BEKAS LAIN, MASUKKAN
BAHAN B
-
KACAU BAHAN B SEHINGGA
SEBATI
-
KEMUDIAN MASUKKAN BUTTER
DAN COKLAT MASAKAN YANG TELAH DI CAIRKAN
-
KACAU PERLAHAN SEHINGGA
SEBATI
-
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN C
YANG TELAH DI AYAK TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT
-
KACAU SEHINGGA ADUNAN SEBATI
-
SEDIAKAN LOYANG DAN GRISKAN
SEDIKIT BUTTER DI SEKELILING LOYANG *UNTUK ELAK BROWNIES MELEKAT DEKAT LOYANG*
DAN LETAKKAN BAKING PAPER, KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN ADUNAN YANG TELAH KITA AYAK
TADI
-
RATAKAN ADUNAN AND SIAP,
DAH BOLEH BAKAR *KALAU NAK TABUR ATAS BROWNIES PUN BOLEH, IKUT SUKA HATI NAK
TABUR APA*
-
PANASKAN OVEN YE SEBELUM
BAKAR,
-
BAKAR DALAM 150 DARJAH CELCIUS
SELAMA 30 MINIT
-
LEPAS SIAP BAKAR, BIARKAN
BROWNIES DALAM OVEN SEKEJAP SELAMA 10 MINIT DENGAN PINTU OVEN TERBUKA SEDIKIT,
SO JADILAH BROWNIES KEDUT HEHE
-
LAST, KALAU NAK DECO, BOLEH
DECO IKUT SUKA NAK DECO MACAM MANA YE
A big thanks to hani rosli sebab dah bagi
tunjuk ajar sikit cara-cara nak buat brownies, saya ada ubah sedikit dekat GM
gula kastor ye, sebab taknak terlalu manis, well see sebab kita kena jaga
kesihatan ye, jangan suka sangat nak makan benda manis, nanti kena kencing
manis kan bahaya hehe,
So dah boleh makan
dengan minum secawan kopi hmmmm yummy!
*tabur sedikit kacang hazel*
tak sempat nak deco sebab 5 minit keluar oven dah orang rumah serbu makan hehe
0 Comments