February 2020 - kaellaaaa's

Monday, February 24, 2020

Aplikasi Menarik!

9:49:00 PM 12
Aplikasi Menarik!

Aplikasi Menarik! | Assalammualaikum..

Kali ini kaella nak share satu apps yang sangat menarik untuk isikan masa korang dengan benda yang bermanfaat menggunakan apps yang menarik.

Apps kali ini membolehkan korang untuk membaca sepotong ayat Al-Quran berbeza-beza setiap kali korang UNLOCK HANDPHONE korang ? menarik kan ? korang unlock phone akan keluar ayat Al-Quran, alang-alang dah keluar ambik masa 2 minit baca ayat tersebut dengan maksudnya sekali. manfaatnya kita sendiri yang dapat. 


Korang bayangkan sehari 100 kali korang UNLOCK HANDPHONE korang, maka 100 ayat Al-Quran korang baca setiap hari tau. lagi banyak korang unlock phone korang lagi banyak korang baca dalam sehari. Sebulan dah boleh khatam Al-Quran. Kalau setahun ?


Korang tunggu apa lagi ? pergi download sekarang!



Tuesday, February 18, 2020

Addicted to Family Hotel

10:50:00 PM 6
Addicted to Family Hotel

addicted to Family Hotel | Assalammualaikum. hi ;)

memandangkan masa cuti kaella yang agak lama, kaella habiskan masa banyak sangat dengan bermain game. Tapi banyak-banyak game yang kaella download ada satu game yang kaella suka sangat. asyik nak main je kalau nyawa dah full. hehe

korang tau tak game apa ?

FAMILY HOTEL
game ni into gegirl mejoriti. sebab kaella taknak ketagih sangat main mobile legend, PUBG and so on jadi kaella main benda ni jelah.


apa yang best dengan game ni kaella boleh katakan game ni tentang game hotel, selain korang main game dia ni korang boleh design hotel itu ikut kesukaan korang. lately ni kaella suka tengok video orang korea move in rumah yang simple and nice, suka tengok mini house. selalu pasang angan-angan one day nak ada rumah macam tu juga. hihi jadi kiranya game ni bolehlah realisasikan angan-angan kaella untuk sementara waktu hihi



game tu macam ni tau. serupa dengan candy crush, tapi ni korang boleh design hotel kalau candy crush takde sebab candy crush still my first game ever tau. masa mula main kaella tengok senangnya main benda ni, dah makin up level rasa nak mengamuk hari-hari asyik tak pass level jer hehe jangan salah pandang dengan game macamni. boleh buat tidur tak lena juga tau.


ni antara list yang korang kena buat untuk decorate hotel idaman korang tau. tapi sebelum nak deco kena ada kunci. macam mana nak dapat kunci ? haa yang ni korang kena main game tu dulu baru boleh decorate hotel idaman korang


antara pilihan nak deco hotel idaman.


yang part best. korang boleh main game sambil deco hotel idaman sambil baca komek tau. eyy kaella siap baca satu-satu sebab nak tahu jalan cerita pekerja kaella dalam game ni macam mana hahaha nampak tak angan-angan kaella tu macam mana.

By the way, korang boleh download game ni di Playstore atau Applestore okay!?  jom sama-sama bina hotel idaman dalam khayalan. hehe

kaella share Quote

9:37:00 PM 4
kaella share Quote

kaella share Quote | Assalammualaikum..

Dunia ini tempat persinggahan sementara. akhirat itu kekal untuk selamanya. kalau korang tanya kaella, kaella masih lagi lalai dengan dunia, tiada manusia yang sempurna namun berubah untuk jadi yang terbaik itu lebih baik. semoga semuanya berjalan dengan lancar.

Thursday, February 13, 2020

Wanted: A New Blog List for March-July 2020

10:28:00 PM 15
Wanted: A New Blog List for March-July 2020
KLIK BANNER TO JOIN 
Wanted: A New Blog List for March-July 2020 | Assalammualaikum and hi lovely,

1. Do follow my blog 💻
2. *update* I cancel this requirement because lazy enough to fix my Fb button hehe
3. Create a post with a title of  "Wanted: A New Blog List for March-July 2020" together with the banner.
4. Backlink the banner to this post's URL link.
5. Tell me about your favourite food in the post! I would love to know about it. (also optional) 
6. Publish it and leave the URL link to your post under the comment section. 📫

The last date to enter this segment is on the 28th of February 2020. Thank you in advance for joining! 

look, everyone who join this segmen will be added to blog list. is'nt easy ? 

5. my favourite food is ikan bilis added with lada putih! 



Tuesday, February 11, 2020

Aplikasi berguna bagi mengelakkan kanak-kanak ketagih dengan Permainan Game

10:56:00 PM 10
Aplikasi berguna bagi mengelakkan kanak-kanak ketagih dengan Permainan Game
KLIK GAMBAR UNTUK TERUS KE PERMAINAN

Aplikasi berguna bagi mengelakkan kanak-kanak ketagih dengan Permainan Game | Assalammualaikum hi.

kadang-kadang kita penat nak bagitahu anak-anak agar tidak terlalu bermain dengan permainan game yang ada di telefon pintar kini. Begitulah sifat kanak-kanak mereka sukakan hiburan di umur muda mereka namun sebagai ibu bapa hendaklah mendidik anak dengan sebaik mungkin kelak berguna bagi mereka hingga ke dewasa.

Aplikasi ini sangat berguna tidak kira kepada anak-anak, pelajar sekolah, ibu bapa, guru-guru dan sebagainya. Lagi-lagi kepada pelajar yang kian membangun dengan Pendidikan Abad 21. Semakin moden teknologi dunia maka semakin membangun anak-anak dengan teknologi yang ada. 

Apa yang ada dengan Quizizz ? 
  • Aplikasi ini menyediakan soalan yang senang difahami untuk anak-anak atau pelajar, soalan akan muncul di skrin setiap dan mereka boleh  menjawab soalan dengan pantas dan mengkaji semula jawapan mereka pada akhir soalan.
  • Boleh digunakan oleh para pelajar menggunakan Komputer, Tablet mahupun Telefon pintar
  • Guru-guru yang mempraktikkan pembelajaran Abad-21 boleh mencipta soalan sendiri kemudian diajukan kepada setiap pelajar dengan menggunakan teknologi yang ada.
  • Guru-guru juga boleh mencipta soalan mengikut kehendak mereka sesuai dengan silibus pembelajaran mereka di Sekolah. 
  • Aplikasi ini juga terdapat had 500 pemain yang boleh menyertai permainan Quizizz dengan syarat memiliki sambungan internet yang berkelajuan tinggi bagi membolehkan semua orang bermain dari tempat yang sama.
  • Quizizz ini juga mempunyai pelbagai Bahasa sesuai dengan kefahaman kita.
  • Aplikasi ini juga PERCUMA untuk semua pengguna.
Boleh digunakan di Sekolah ?

Ya, Boleh! Tidak dinafikan kesemua Sekolah yang ada kini mempraktikkan pembelajaran Abad-21 dimana pelajar lebih cenderung kepada teknologi, dengan kegunaan Aplikasi kini banyak membantu para pelajar untuk lebih meminati pembelajaran dan menggunakan teknologi dengan sebaiknya. 

Ibu bapa di rumah juga boleh menyesuaikan anak-anak dengan memberikan soalan-soalan kuiz pelbagai subjek ikut kehendak mereka, ini dapat membantu mereka untuk kurang tertumpu kepada permainan game. 

Aplikasi QUIZIZZ mempunyai banyak soalan yang sudah banyak disediakan oleh pengguna QUIZIZZ
Aplikasi ini boleh mencari pelbagai soalan yang tersedia ada selain daripada mencipta soalan untuk kegunaan sendiri.

klik pada soalan yang korang nak kemudian boleh PLAY. 
Aplikasi ini sangat berguna untuk kegunaan semua. korang kena cuba tau! Aplikasi ini boleh dicari di carian Google, " QUIZIZZ" AND READY TO STUDY!

Monday, February 10, 2020

TALK TO ALLAH #4

11:48:00 PM 4
TALK TO ALLAH #4

TALK TO ALLAH #4 | Assalammualaikum.. hi

الحمد لله masih diberi waktu untuk hidup hingga ke hari ini. Apabila dikhabarkan berita pelawak terkenal arwah SYED UMAR MOKHTAR atau lebih dikenali sebagai Abam telah kembali kepada sang pencipta kita, Allah. sungguh hati ini bergegar, bukan kerana takutkan kematian tapi takutkan keadaan amalan kita sehari-hari, apa masih diterima Allah ? apa masih diberi waktu untuk kita esok  hari ? apa masih ada harapan untuk kita ? apakah masih ada pengampunan buat kita ?

Banyak persoalan yang menjadi tanda tanya kepada diri kita kini, semoga pengakhiran kita nanti sebaik-baik pengakhiran.

korang pernah dengar cerita KISAH SEORANG PELACUR MASUK SYURGA ?

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ " غُفِرَ لاِمْرَأَةٍ مُومِسَةٍ مَرَّتْ بِكَلْبٍ عَلَى رَأْسِ رَكِيٍّ يَلْهَثُ، قَالَ كَادَ يَقْتُلُهُ الْعَطَشُ، فَنَزَعَتْ خُفَّهَا، فَأَوْثَقَتْهُ بِخِمَارِهَا، فَنَزَعَتْ لَهُ مِنَ الْمَاءِ، فَغُفِرَ لَهَا بِذَلِكَ 

Daripada Abu Hurairah radiallahu 'anhu, Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: Seorang wanita pelacur diampuni oleh Allah. Wanita itu lalu berhampiran seekor anjing di sebuah perigi. Anjing itu hampir mati kerana kelaparan. Lalu wanita itu menanggalkan seliparnya, kemudian mengikatnya dengan tudung kepalanya, lalu mengambil air untuk anjing tersebut. Wanita itu diampuni kerana hal tersebut.
[Sahih al-Bukhari, Kitab Bad'i al-Khalqi, Bab Iza Waqa'a az-Zubab Fi Syarab..., hadis no: 3321]

kisah ini menceritakan, betapa buruknya kisah lalunya itu takkan menjamin dia seharusnya masuk ke neraka. Sebab Allah janjikan untuk orang yang melakukan kebaikan akan ada balasannya di akhirat kelak. jadi kita tak boleh senang-senang nak hukum baik buruk seseorang. 1000 keburukan yang ada pada dia maka carilah 1000 kebaikan yang baik ada padanya, jangan hanya kerana 1000 keburukan itu kita menghukumnya dengan kejahatan yang seburuk-buruknya. jangan. 

kaella selalu pesan dengan diri sendiri, sebelum cakap buruk dengan orang kaella akan ingat semua kebaikan yang dia lakukan kepada kaella supaya kaella boleh halang mulut sendiri nak mengata orang. kita manusia takkan lari dari kesilapan tetapi kita boleh menghindarkan diri dari membuat kesilapan. sepotong ayat yang keluar dari mulut kita pasti akan dihitung di akhirat kelak. jadi sebelum berkata-kata, fikir dahulu apa kebaikan dan keburukan daripada apa yang ingin kita katakan. 

kita kena banyak pesan dengan diri kita sendiri, sebab kalau bukan kita yang pesan kepada diri kita, siapa yang akan mengingatkan kita ? kita sendirilah yang akan mengingatkan diri kita untuk setiap apa yang kita lakukan di dunia ini. sebab MATI ITU PASTI dan MATI ITU TIDAK TUNGGU WALAU SESAAT. cakap ayat ni buat kaella rasa getar di jiwa, betapa dekatnya kita dengan kematian yang pasti.

semoga pengakhiran kita semua baik-baik belaka. Ameen..

Sunday, February 9, 2020

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

9:57:00 PM 15
Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends
Giveaway%2BWang%2BTunai%2BMamapipie

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends | Assalammualaikum, hi...


Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.

Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


menarik kan ? korang jom join giveaway ni. goodluck semua :)

Friday, February 7, 2020

Editing My New Header

6:33:00 PM 16
Editing My New Header

Editing My New Header | assalammualaikum...

Alhamdulillah. masa cuti ni dimanfaatkan dengan layan blogging dan benda-benda yang lain lagi. seperti yang korang tahu kaella sekarang sedang bercuti disebabkan kaki patah dan terpaksa bercuti sehingga Mac 


kaella pagi tadi asyik renung header kaella, kaella rasa baru berapa bulan yang lalu-lalu je kaella tukar now kaella dah tukar lagi heheh


Tapi kalini kaella cabar diri sendiri nak editkan header sendiri, sampai sakit kepala dibuatnya. Dulu bab edit kaella paling tahu tapi bila semakin lama meninggalkan bidang edit kaella dah lupa sampai terpaksa nak minta pertolongan dari encik Google hehe nasib baik jadi, kalau tak nak nangis. 

kali ini edit simple yang semampu mungkin sebab tak berapa minat dengan header yang terlalu banyak isi dan terlalu banyak hiasan. Biasalah orang baru nak belajar edit lagi ni kena banyak guna tenaga dan yang penting kena ada ilmu, tak ada ilmu takkan jadi punya. kaella dari pagi asyik tanya encik Google, nasib baik encik Google bukan orang, kalau tak dah mengamuk asyik tanya benda yang sama. Banyak yang kaella jumpa, cuma cara kaella edit kalini tak perlukan code CTRL yang menyusahkan diri dan tak memerlukan internet yang kuat. 

kaella rasa nak buat sikit kerja masa kaella masih on holiday ni. korang yang ada masalah dengan header nak tukar header bolehlah mesej dengan kaella di facebook Noradziella Dye tapi kaella dapat edit simple seperti yang di atas sahaja ye, yang complicated kaella masih study mood. 

kaella nak bagi FREE kepada 5 orang yang terawal mesej kaella dekat facebook nak tukar header. yang rasa header seperti di atas adalah jiwa korang, korang boleh mesej kaella cepat-cepat tau! kaella nak bagi FREE! TERHAD KEPADA 5 ORANG SAHAJA!.

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU

12:40:00 PM 6
BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU
klik banner untuk join

Assalammualaikum...

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU | memandangkan kaella kena rajinkan diri dan nak kena push diri untuk rajin berbloging dan blogwalking. Ini adalah segmen pertama yang kaella join setelah sekian lama tidak bersegmen, semoga kaella dapat masuk kedalam bloglist Beeha.

semoga bulan ni bermula dengan kebahagiaan buat beeha dan berkahir dengan kenangan indah. 

tagging my two friends of blog ;
korang ? yang belum join jom ramai-ramai join segmen Beeha ni. masih ada masa sehingga 18 FEB 2020.