December 2018 - kaellaaaa's

Wednesday, December 19, 2018

Ranau Rabbit Farm

11:06:00 PM 0
Ranau Rabbit Farm



Assalammualaikum..

Kali ni kaella berkesempatan pula nak jalan-jalan cuci mata dekat Ranau Rabbit Farm. Rabbit farm ini terletak lebih kurang 7 kilometer dari pekan Ranau. Memandangkan kali ini banyak masa nak diluangkan di pekan Ranau, kaella pun ambik keputusan untuk berkunjung di Ranau Rabbit Farm ini. Seperti yang kita maklum Ranau Rabbit Farm ini menempatkan lebih 100 ekor arnab dengan pelbagai jenis. 

Bayaran masuk ke Ranau Rabbit Farm ini adalah ;
  • RM3 untuk orang dewasa
  • RM2 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun
  • PERCUMA untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, Orang Kurang Upaya ( OKU ) dan warga emas.
Waktu Beroperasi ialah bermula dari jam 9;00 Pagi sehingga 6;00 Petang.


Selain daripada Arnab, tempat ini juga mempunyai permandangan Sawah Padi, Gunung Kinabalu dan pekan Ranau. Sayangnya waktu kaella datang ke sini Gunung Kinabalu agak malu jadi hanya nampak Sawah Padi yang menghijau. 



Permandangan dari atas ladang 
Permandangan dari bawah ladang








Alamat ; 
Kampung Kigiok, 89300 Ranau, Sabah.

No Phone
+6 019-832 9868

Facebook 

Monday, December 17, 2018

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

10:15:00 PM 0
Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

Assalammualaikum...

Masa cuti ni lah gigih kaella nak join segmen bloglist sebab tahun depan tak tahu sempat ke tak update blog. 

jom join jom! 

Senarai Bloglist THE LITTLE FELLA'S

9:39:00 PM 0
Senarai Bloglist THE LITTLE FELLA'S

Friday, December 14, 2018

Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner

10:21:00 PM 0
Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner


Assalammualaikum..

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN : 
1. Follow blog ini, Lady in Red Planner 
2. Buat satu entry / blog post bertajuk 'Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner'.
3. Letak banner di atas dalam entri tersebut dan backlink di post ini sahaja. 
4. Like dan share Facebook Page Lady In Red Planner di Facebook anda 
5. Follow Instagram @ladyinredplanner, Twitter @ladynredplanner (optional) dan Google+ blog ini 6. Like post Giveaway ini di Instagram @ladyinredplanner dan tag sekurang-kurangnya seorang rakan anda. Lebih pun okay.. mamapipie )
7. Siap semua, publish entry jangan lupa submit link blog post giveaway anda dalam ruangan komen di bawah entry ini dengan format berikut : 

URL Penyertaan : 
Instagram : 
Twitter :
 Facebook : 

jom ramai-ramai join :)

Monday, December 10, 2018

Resepi Sponge Cake

10:14:00 PM 0
Resepi Sponge Cake

Assalammualaikum...

Hujan petang macam ni sedap rasanya layan teh panas dengan kek. Kali ni kaella nak kongsi resepi simple kek span. Korang boleh hias cantik-cantik kalau nak lagi cantik ye.

Bahan-bahan
  • 140gram  Gula ( dikisar )
  • 125gram  Tepung
  • 75gram  Minyak ( minyak masak biasa pun okay )
  • 15gram  ovalette 
  • 5 biji  telur gred B
  • 40gram  air ( air biasa sahaja )
  • 1tsp perisa ( ikut suka nak rasa apa )
  • 1tsp serbuk penaik ( 2 action baking powder )
  • sedikit pewarna
Cara-cara
  • Satukan semua bahan kering dan ayak
  • Kemudian masukkan bahan basah dan pukul menggunakan kelajuan tinggi hingga adunan kembang
  • Masukkan dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit pada suhu 180 darjah celcius
  • Setelah masak keluarkan kek dari loyang dan letak di atas redai dan sejukkan. 
  • Siap untuk dihidang!
lots of love... 

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

9:47:00 PM 0
Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom
PicsArt_12-09-02.32.55-915x915

Assalammualaikum...

Kali ni harap ada rezeki nak masuk top 20 bloglist by mamapipie

Segmen in akan berakhir pada 31 Dicember 2018

masa yang lama kan!? jadi apa lagi, jangan tunggu lama-lama nanti di ambil orang. jom join jom! 


Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog

9:29:00 PM 0
Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog
Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog.

Tengah blogwalking ternampak satu posting ni. jom la join reramai. 

due till 30 Disember 2018 

Sunday, December 9, 2018

segmen bloglist " THE LITTLE FELLA'S"

8:50:00 PM 0
segmen bloglist " THE LITTLE FELLA'S"

Assalammualaikum..

Lama sangat fikir nak buat segmen ni, sebabnya haritu bloglist kaella tergantung rasanya dek kerana sibuk di tempat kerja. Jadinya bloglist kaella tak tahu berhenti dekat mana. Jadi kali ni kaella rasa nak buat bloglist baru. ( tau tak excitednya kaella macam mana? sambil menari-menari okay ) 

Kali ini kaella buat bloglist untuk tempoh lima bulan. JAN 2019 - MEI 2019. Jadi segmen ini kaella mulakan dari 9 DEC 2018 sehingga 31 DEC 2018. 

RULES ?
  • Follow blog kaella ni thekaellaaaa 
  • Follow instagram kaellaaaaa 
  • Buat entry bertajuk " THE LITTLE FELLA'S " 
  • Tepek banner di atas dan link kan ke post ni
  • Jangan lupa letakkan URL penyertaan dikotak komen 
  • Selesai! 

so, nak jemput korang semua untuk memeriahkan lagi bloglist kaella. hihi.

lots of love...

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah

3:09:00 PM 0
55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah

Assalammualaikum...

Tarikh tutup 30/12/2018 tau. Jom ramai-ramai join.

Sunday, December 2, 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

11:48:00 AM 0
Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

Assalammualaikum..
Sebab S.K. malas nak mencari bloglist every month , start 2019 , S.K. akan buat bloglist selama SATU TAHUN
SATU TAHUN ? tempoh yang lama tu, rugi kalau tak join.

Dateline : 12.12.2018

Saturday, December 1, 2018

RESEPI AYAM MASAK SUP KUNYIT ( KUNING )

1:47:00 PM 0
RESEPI AYAM MASAK SUP KUNYIT ( KUNING )


Assalammualaikum..

Oh ya lupa, Hello December! Tak terasa semakin menghampiri di penghujung 2018. So kalini kaella nak kongsi pula resepi orang nak diet ni. Fuhh! Iaitu RESEPI AYAM MASAK SUP KUNYIT ( KUNING )



Bahan-bahannya ;
½ ekor ayam
1 Batang serai ( diketuk )
5 biji cili padi
1 sudu makan kunyit serbuk
2 keping asam
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2 potong halia
Minyak masak
Garam & gula

Cara-caranya ;
  1. Potong ayam mengikut size yang korang suka kemudian cucikan sehingga bersih. Kaella bab sup tak makan sangat kulit ayam jadi kulit ayam kaella buang.
  2.  Panaskan minyak masak. Kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan pula serai, cili padi dan asam keping. Gaul rata ye 
  4. Kemudian masukkan serbuk kunyit dan gaul rata lagi.
  5. Masukkan air mengikut kesesuaian, tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan pula ayam yang telah di potong tadi.
  6. Akhir sekali masukkan garam gula secukup rasa.
  7. Tadaaaaaa! Ayam masak sup kunyit dah siap.


Selamat mencuba.