November 2018 - kaellaaaa's

Wednesday, November 28, 2018

Resepi Biskut Double Chocolate Chips Rangup

8:22:00 PM 0
Resepi Biskut Double Chocolate Chips Rangup
Assalammualaikum..

Bahan-Bahan:
1 cawan mentega unsalted (227g), suhu bilik1/2 cawan gula kastor3/4 cawan gula perang2 biji telur1 1/2 sudu kecil esen vanilla2 cawan tepung gandum 1/2 cawan serbuk koko 3/4 sudu kecil baking soda 1/4 sudu kecil garam 1 1/2 - 2 cawan coklat chip (semisweet) 1/2 cawan badam cincang (almond nib), bakar seketika

Cara Penyediaan: 1. Panaskan oven pada suhu 170°C. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking soda dan garam. Dalam mangkuk berasingan, putar mentega bersama gula kastor dan gula perang sehingga putih.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sehingga kembang. Dengan kelajuan perlahan, masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan putar sebati. Masukkan pula coklat chip dan badam.

3. Kacau sehingga adunan sekata dan rehatkan doh seketika. Griskan dulang dan lapik dengan kertas baking.

4. Scoop dengan pencedok ice cream atau sudukan adunan di atas dulang dengan jarak yang jauh kerana biskut akan mengembang apabila dibakar. Bakar selama 15-20 minit.

Tips: Untuk mendapatkan biskut yang lebih tebal tapi rangup, masukkan doh yang sudah di scoop ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.



















kaella bab coklat number satu nak cuba semua. Nampak sedap nak cuba juga. Tapi bila dah berat ++ ni kena kurangkan manisan, tapi masih ambik dalam kuantiti yang sedikit. Yang penting tak nangis bila tengok makanan macam ni hihi 

Sunday, November 25, 2018

Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

9:16:00 PM 0
Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

hi people.

so i kindly mood on with any giveaway blogger because it's school holiday. yeayy ! you know how happy i'am more than happiest of the student.

I just scroll down like " what should i do, i should post something" then i saw this little giveaway look interesting like you know how i like the present most.
5 MYSTERY BOXES
5 WINNERS
6 ITEMS IN EACH BOX
30 ITEMS TOTAL
what else more exciting than this one !? so why not i'll try but i just don't want to join it alone, why not bring some gang to join this giveaway, right ? come and join me hanaintown sarahsyaa mamapipie

about the rules ? ah simple like one two three click, and there you go, done!

HAPPY HOLIDAY !

8:41:00 PM 0
HAPPY HOLIDAY !

Assalammualaikum..

Alhamdulillah masih boleh bangun untuk teruskan menaip walaupun kadang-kadang macam chipsmore sekejap ada sekejap hilang. Harap lepas ini semakin rajin. ( asyik cakap benda sama je ) hehe

Bila cuti sekolah ni banyak masa free harap dapatlah nak luangkan sedikit masa dengan blog. Dulu masa sekolah nak sangat cuti bila dah cuti ni tak tahu pulak nak kena buat apa hahaha ya kaella tahu makan minum online dan tido. Simple sangat kehidupan seorang bujangan ni hehe esok esok dah kawin tak tahulah nak jadi macam mana.

Masa cuti ni kena take time betul-betul kena rehat banyak sebab bila dah sekolah buka nanti tak tahu rehat banyak masa lagi ke atau tak hihi 

mak-mak yang anak tengah bercuti tu, ada plan tak masa cuti ni ?