January 2018 - kaellaaaa's

Thursday, January 25, 2018

GIVEAWAY SOUVENIRS PULAU JEJU BY SITIYANGMENAIP & SALBIAHM

10:37:00 PM 0
GIVEAWAY SOUVENIRS PULAU JEJU BY SITIYANGMENAIP & SALBIAHM
KLIK BANNER UNTUK JOIN

Assalammualaikum :)

jom join giveaway ni. lagi 5 hari lagi giveaway ni akan tamat. mana tahu ada rezeki kita kan ? hehe
rules pun simple.

JOM!
JOM!

Wednesday, January 24, 2018

MERAWAT MASALAH PENYAKIT ECZEMA

10:06:00 PM 0
MERAWAT MASALAH PENYAKIT ECZEMA
Assalammualaikum uols.

Pernah dengar tentang ECZEMA ? atau pernah kena penyakit ECZEMA ? kalau ibu-ibu diluar sana tentu tahu tentang penyakit ECZEMA ni. ECZEMA merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi, namun orang dewasa juga tak terkecuali tau.

contoh masalah eczema
Gejala-gejala ECZEMA
  1. ACUTE ECZEMA
  • Kulit berasa panas, bergejolak dan gatal, keradangan
  • Pembentukan tompok-tompok merah

      2.Eczema kronik
  • Kulit menjadi kering, berair dan bersisik
  • Kulit menebal, menjadi kasar dan berkedut

Eczema menyebabkan kegatalan yang amat dan keinginan untuk menggaru. Tahap kegatalan akan meningkat apabila kulit semakin kering. Jika digaru berulangan, lapisan kulit akan terkoyak dan mula meruam. Kitar ini akan berulang dan berulang.

Macam saya sendiri, saya akan terkena Eczema apabila termakan makanan yang tak boleh nak diterima oleh si perut ( allergic ) tapi keinginan nak makan benda yang tak boleh nak makan tu kalau boleh sampai tak peduli dengan penyakit sendiri. Bila dah teruk nanti baru mengadu sakit hehe
Tapi Alhamdulillah, dengan forever aloe vera gelly masalah Eczema boleh di tangani, 


Apa itu FOREVER ALOE VERA GELLY ?

Aloe Vera Gelly adalah gel sapuan lidah buaya yang melegakan dan tidak berminyak. Aloe Vera Gelly diperbuat daripada gel aloe vera sebenar @ asli yang distabilkan 100%

Gel lutsinar yang kaya dengan pelembab semulajadi ini sangat berguna untuk merawat dan memberi kelegaan kepada luka-luka kecil, lecur ringan dan lain-lain masalah kulit yang sensitif. Ia mudah diserap dan adalah sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit berminyak.

Kebaikan Forever Aloe Vera Gelly 
  • Sapuan Aloe Vera Gel yang melegakan untuk seluruh badan dari hujung rambut ke hujung kak
  • Gel sapuan Aloe Vera asli untuk pertolongan cemas
  • pH seimbang, sesuai untuk semua kulit
  • Aloe Vera Gel yang distabilkan 100% menenangkan dan melegakan kulit
  • Gel sapuan Aloe Vera yang cepat diserap dan tidak melekit
  • Tidak berminyak dan tidak mengotorkan pakaian
kegunaan Forever Aloe Vera Gelly 
Tidak seperti gel sapuan Aloe Vera lain di pasaran, Forever Aloe Vera Gelly dibuat daripada gel sebenar Aloe Vera yang telah distabilkan 100%. Ia sesuai untuk semua jenis kulit dan boleh digunakan untuk:
  • melegakan kulit akibat luka kecil, melecet, kulit terbakar dan sunburn
  • melegakan kegatalan kulit akibat gigitan serangga
  • melegakan ruam panas dan ruam lampin 
  • melegakan kegatalan akibat demam campak dan chicken pox
  • melegakan kulit selepas bercukur 
  • mengelakkan kerosakan rambut akibat klorin selepas berenang
  • kesihatan kulit kepala ( hilangkan kelemumur, kerak kepala, eczema, kegatalan
  • melegakan kulit alergik
  • melegakan masalah kulit kering, kulit kaki pecah, eczema, psoriasis, jerawat
  • melegakan buasir luaran 
Kelebihan Forever Aloe Vera Gelly

  • pengesahan Majlis Sains Aloe Antarabangsa, Aloe vera tulin dan semulajadi
  • pensijilan halal IFANCA diiktiraf JAKIM ( boleh di amalkan tanpa was-was )
  • pensijilan Kosher - operasi kilang, formula bahan, proses penghasilan dan kandungan bahan berkualiti tinggi ( wow! )
  • 100% Aloe Vera Gel organik tulen dengan pH seimbang ( sesuai untuk semua jenis kulit )
  • Menggunakan spesis Aloe Vera terbaik dunia ( Aloe Barbadensis Miller )
  •  Bersifat anti- bakteria, anti-kulat dan anti-keradangan

Kandungan Bahan Forever Aloe Vera Gelly — 118ml (4fl oz)

Bahan Utama

Aloe Vera yang distabilkan — Aloe Barbadensis Miller

Bahan Tambahan

Water, Glycerin, Triethanolamine, Carbomer, Tocopherol (Vitamin E Natural), Allantoin, Ascorbic Acid, Diazolidinyl Urea, Disodium EDTA, Methylparaben

untuk pertanyaan lanjut boleh whatsapp 0138726960 

Monday, January 22, 2018

Segmen Blogwalking by Miss Kepeng

11:07:00 PM 0
Segmen Blogwalking by Miss Kepeng
klik banner untuk join 

Assalammualaikum uols :)

Segmen Blogwalking by Miss Kepeng | jom uols meriahkan segmen Miss kepeng ni.

Penyertaan akan tamat pada 5 Feb 2018


Resepi Ayam Masak Lemak Bujang

9:39:00 AM 0
Resepi  Ayam Masak Lemak Bujang
Assalammualaikum uols

so here a simple recipe untuk uols


Bahan-bahan :


  • ayam ( ikut berapa banyak yang kita suka )
  • bawang merah
  • bawang putih
  • cili padi
  • kunyit hidup
  • serai
  • asam keping
  • santan
  • garam
  • gula
cara-cara :

  • kisarkan terlebih dahulu bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit hidup sehingga hancur
  • tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi
  • kemudian masukkan serai, ayam dan asam keping
  • kemudian masukkan santan secukupnya
  • kemudian masukkan pula garam dan gula secukup rasa
  • keluarkan asam keping, tapi terpulang, boleh keluarkan boleh biarkan. saya keluarkan sebab tak nak terlalu rasa asam
  • ok siap! dah boleh di makan

Sunday, January 21, 2018

Resepi Kerepek Bayam

10:10:00 AM 0
Resepi Kerepek Bayam
assalammualaikum uols

Resepi Kerepek Bayam ( kudapan ) | hari ni mood nak rasa something yang tak pernah buat lagi. ni hah resepi simple Kerepek Bayam.



- Daun Bayam
- 1 biji telur
- garam
- lada hitam
- serbuk lada ( kalau nak pedas )

cara-cara :

- Pukul telur bersama garam, lada hitam, serbuk lada.
- celup daun bayam dan goreng dalam minyak yang panas
- siap! dah boleh di hidangkan

kalau saya, lagi sedap makan masa kerepek bayam ni masih panas, sebab rasa crunchy. sedap je rasa bila dah masuk dekat mulut.

Sunday, January 7, 2018

Menang hadiah dari @Sabahtourism

8:48:00 PM 0
Menang hadiah dari @Sabahtourism

Assalammualaikum uols

Menang hadiah dari @Sabahtourism | Alhamdulillah rezeki hari jumaat join kuiz di twitter dari Sabah Tourism dan terpilih sebagai pemenang kuiz pada hari jumaat tersebut. Sebelum ni pernah dapat Kad Raya juga dari Sabah Tourism >> BACA SINI <<  tapi kali ini rezeki pula menang T-shirt Limited edition Sabah Tourism. 




cakap mengenai twitter, siapa yang ada twitter jom follow up @sabahtourism , sebab Sabah Tourism akan buat kuiz setiap hari jumaat jam 9:30 AM, dan setiap hari jumaat akan ada satu pemenang terpilih bagi mereka yang telah join kuiz @SabahChats yang diadakan oleh Sabah Tourism. Menarik kan ? join kuiz lepastu dapat hadiah. So apa tunggu lagi ? yang ada akaun twitter tu bolehlah follow Sabah Tourism dan join Sabah chats. siapa tahu rezeki hari jumaat menang hadiah join kuiz. Selain daripada kuiz, menariknya Sabah Tourism ni, akaun ni kerap kali post mengenai keindahan yang ada di Sabah. so untuk mereka yang tengah cari benda menarik yang ada dekat Sabah boleh follow up Sabah Tourism and ill make sure you all boleh falling in love hanya dengan sekeping gambar. nak tahu gambar apa ? joinlah Sabah Tourism 


JOM TEROKAI KEINDAHAN DI SABAH
#OKBAHKALAUKAU







Wednesday, January 3, 2018

Hari pertama yang huru hara

10:10:00 PM 0
Hari pertama yang huru hara

Assalammualaikum uols


SELAMAT TAHUN BARU! harap masih diterima ucapan tahun baru ni hehe 

oh ya, tak lupa juga nak ucap selamat bekerja untuk yang bekerja, selamat menjalankan tugas hari demi hari anda untuk 2018. 


nak di jadikan cerita first day kerja untuk tahun 2018 saya rasa sangat teruk. korang pula ? saya rasa untuk tahun 2018 ni agak mencabar sedikit. First kerja saya dah kena migrain ( sakit kepala ) teruk gila rasa bila migrain dah naik. masa mula-mula kena masih boleh tahan tapi sebabkan banyak kerja kena jalan sini jalan sana migrain makin teruk, sampai tak sedar kaki dah tendang besi dekat sekolah ( nangis ) sakit gila kot, rush punya pasal main jalan je sampai tak perasan dah tendang besi, kalau besi kecil takpe ni besi besar gedebuk pun bole tak nampak. sakit kepala tu pula lagi satu hal rasa nak hentak je kepala dekat dinding tapi tak boleh sebab masih sayangkan dekat diri sendiri hehe. makin lama makin teruk sampai asyik masuk tandas sebab rasa mual. ingatkan rasa mual je tapi at last tak tahan dengan rasa mual end up termuntah juga. korang dapat bayangkan tak ? kerja sampai jam 5 petang, kena tahan sakit kepala tu dari jam 2 sampai jam 5 petang rasa macam nak naik gila, nasib baik je tak pengsan tepi kelas, kalau tak malu je nanti. Baru first day dah teruk cemtu kehkeh and benda yang paling rare saya rasa saya pernah buat untuk tahun 2018 ni is vomit dekat tepi highway. sebabkan memang dah tak boleh tahan sakit kepala punya pasal lah tu sampai boleh muntah. korang rasa ? masa tu memang dah tak fikir apa dah, dalam hati kata "muntah jelah, nak buat macam mana lagi, dah memang tak tahan punya pasal" 


sampai dekat rumah memang dah tak layan apa dah, terus masuk tidur. hahahah korang bayang tak ? dah tak tengok apa jadi dekat rumah terus tidur dengan baju kurung, sedar-sedar dah tengah malam. korang yang pernah kena sakit kepala teruk macamni sampai muntah-muntah ni tahulah apa rasanya kan ? memang sakit kepala ni tak boleh nak bawa bincang langsung tau. 

so saya rasa first day kerja ni memang teruk la. pengalaman yang tak boleh nak lupa kot. 


Monday, January 1, 2018

hi there 2018

12:29:00 AM 0
hi there 2018

Assalammualaikum uols :)

pejam celik pejam celik, Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk bernafas dalam tahun 2018 ini. Yang manis jadikan sebagai kenangan, yang pahit jadikan sebagai pengajaran dan yang akan datang jadikan sebagai cabaran

harapan untuk tahun baru ? hmm harapnya boleh harungi hidup dengan lebih aman dan damai. semoga sentiasa di bawah lindungan Allah. tak minta banyak cuma nak minta doa agar hati lebih kental dari sebelumnya. 

HAPPY NEW YEAR UOLS