Wednesday, August 16, 2017

BERBEKAM UNTUK PERTAMA KALINYA


Assalammualaikum J

Saya jenis orang yang selalu sakit kepala, bila nampak cahaya yang terlalu terang sakit kepala tu pandai datang, bila terlampau buat kerja datang lagi, bila period dan bila terlebih tidur. “Tak pergi cek dekat hospital ke ?” bukan tak pergi cek, saya dah pernah cek dua kali dah dekat hospital dan respon para doctor yang saya jumpa sama “sakit kepala tu biasalah” “tak ada apa-apa yang perlu dirisaukan juga” “nanti lepas makan ubat okelah tu” bukan kata tak percaya dengan doctor cuma tidak tahan dengan sakit kepala yang kerap kali datang. Jadi saya fikir kalau nak diharapkan doctor saja sakit kepala datang lagi, jadi saya cuba perubatan BEKAM.

Apa itu BEKAM ?

Mungkin masih ramai di antara kita yang tidak tahu apa itu BEKAM. BEKAM ialah kaedah membuang toksid dengan mengeluarkan darah kotor dari permukaan kulit sepertimana yang diamalkan Rasulullah SAW ( صلى الله عليه وسلم ) dan para sahabat. Ia dikatakan boleh membantu mengubati penyakit, insya Allah dengan izin-NYA.

Jenis-jenis BEKAM :-

1-Bekam kering
2- Bekam Basah
3- Bekam Api (tetapi tidak digalakkan)

Faedah Bekam :-

  Membantu menghilangkan pening dan migraine
*      Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan
*      Membantu memecahkan Lemak
*      Membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki
*      Membantu mencegahkan kebas kaki dan membantu meredahkan serangan angin ahmar
*      Mengeluarkan darah toksid dan melancarkan peredaran darah tersumbat

Biarpun pada mula memang agak takut juga untuk berbekam sebab ini pertama kali dalam hidup saya buat perubatan BEKAM ni tapi sampai bila nak kena takutkan ? so saya beranikan diri juga untuk buat BEKAM. Ada yang kata “perempuan dah tiap bulan buang darah toksik buat apa nak buat bekam lagi ?” iya memang tiap bulan perempuan buang darah toksid tapi berbekam itu terapi perubatan untuk penyakit tertentu. Jadi tidak ada salahnya jika perempuan pun berbekam.

Saya buat bekam dirumah sendiri sebab ada kenal dengan seorang ni (perempuan) memang buat terapi bekam datang kerumah, jadi rasa lagi selesa sebab buat dirumah sahaja tanpa datang ke mana-mana tempat. Hari itu saya di tawarkan dengan 3 jenis bekam, sama ada mahu bekam seluruh badan, kecantikan atau pun migrain. Memandangkan masa tu memang sering sakit kepala jadi saya ambik bekam migrain. Masa mula-mula buat tu dia ada tanya sama ada nak bekam atas kepala atau dahi, jadi saya fikir kalau bekam atas kepala rambut kena cukur, kalau bekam dekat dahi pula adalah nanti tertinggal kesan cop mohor dekat dahi, dalam hati kata daripada botak atas kepala baik buat dekat dahi, biarlah ada cop mohor yang penting rambut tak kena cukur hehe. Memandangkan masa tu pun cuti jadi tak kesah sangatlah kalau berbekam dekat dahi, at least boleh berperap dalam rumah takdelah orang asyik pandang dahi kau je sebab dah bertanda ala-ala Hindustan pula hehe .
  
Alhamdulillah, lepas berbekam kepala rasa ringan sikit, sebab sebelum ni memang kepala rasa berat sangat dan asyik mengganggu kerja harian. Benda paling saya tak suka bila dah mood rajin nak buat kerja tapi sakit kepala asyik mengganggu. “iklan tv kata makanlah panadol active-fast”, memang kesan dia sangat FAST tapi takkan tiap kali sakit kepala kena makan panadol kan ? beside mak sya tak berapa nak galakkan asyik makan panadol, takut beri kesan sampingan biarpun kesannya sangat FAST untuk legakan sakit kepala.

Korang pula macam mana ? dah pernah test terapi perubatan bekam tak ? kalau nak saya recommended dengan orang yang bekamkan saya haritu, servis dia pun cun melecun tau, siap bagi discount lagi, tapi hanya untuk orang yang tinggal dekat Sabah sahaja.


Wednesday, August 9, 2017

PROMO BIG APPLE DONUTS AND COFFEE


Assalammualaikum 

Siapa penggemar BIG APPLE DONUT sila angkat kaki dan terus berjalan ke kedai BIG APPLE DONUT AND COFFEE sekarang, sebab Big Apple ada bagi harga runtuh untuk bulan Ogos ni tau. 

Big Apple tengah bagi promo Merdeka month special  
12 pcs RM21.75 (SAVE RM7.25) 
Buy box of 6 pieces Donuts (retail price : 14.50) and get 50% Discount on second box of 6 (RM7.25) 

siapa peminat tegar manisan macam Big Apple bolehlah beli sekarang. sebab promo ni from Monday to Thursday 1 Ogos 2017 hingga 17 September 2017 dan hanya bermula pada 2:30 PM - 5:30PM sahaja tau! 

saya dah terjebak dengan promo ni dan dah beli dah. so you guys boleh check it on  BIG APPLE DONUTS AND COFFEE and enjoy your Donuts.

Thursday, August 3, 2017

CODE ADSENSE BERMASALAH


Assalammualaikum

Setelah Google AdSense aku berjaya, aku pun mulalah nak berjinak-jinak dengan Google Adsense ni. Masa mula-mula lamar Google AdSense tu aku tak expect pun lamaran aku tu kena terima, tapi Alhamdulillah dalam seminggu aku lamar, lamaran aku kena terima. Masa aku dapat email tu, aku boleh senyum sampai telinga, tau tak ?

lepas dah berjaya tu aku adalah baca blog-blog yang lain cerita tentang Google AdSense ni, lepastu aku tertarik dengan blog amerjaya dia ada cerita tentang bagaimana nak letak Google AdSense ni dekat bawah title, tengah post dan dekat footer post (bawah sekali). Aku pun mulalah edit blog aku sesuai dengan ajaran amerjaya ni, masa letak dekat header Adsense tu Berjaya, fuhh nasib baik berjaya edit. 

Lepastu aku cuba pula edit dekat bawah title. Actually aku bab code html ni aku lemah (nangis) sebab pernah sekali dulu aku tekan apa tah boleh pula blog aku crack, nasib baik dah backup awal-awal, kalau tak menangis tak berlagu aku. Tekan punya tekan code html tu fuhh menjadi juga aku buat iklan AdSense tu muncul dekat bawah tittle. Senyum lebar aku nampak code tu menjadi.


Last sekali aku edit dekat tengah post, actually masa mula-mula tu aku taknak edit dekat tengah post sebab rasa macam menganggu pandangan pula (bagi aku lah) tapi entah apa yang buat tangan aku selamber je pergi edit dekat tengah post tu, edit punya edit lepastu siap, masa mula-mula aku preview code yang aku edit tu menjadi, aku pun dengan tenang tekan save. Lepas tu aku ada post tentang skin routine lepas aku edit Google AdSense tu, lepas aku view post yang aku post tu tetiba aku nampak iklan AdSense aku keluar, bukan setakat iklan tu yang keluar, sekali dengan code dia yang keluar.


Masa aku nampak tu aku ingat line aku lah yang masalah, aku try refresh Google aku masa tu then aku tengok lagi iklan tu, memang sah! Iklan dia keluar sekali dengan code dia. Aku pun mulalah menggelabah, yelah sebab code lama yang aku backup tu ada dekat laptop aku and the problem is laptop tu ada dengan kakak aku, aku pula guna laptop kakak aku, dah la kakak aku tu sibuk memanjang, nak harapkan dia hantar laptop tu memang takde masa lah dia nak hantar. Aku ada try baca dekat Google how to make AdSense right, tapi satu pun tak membantu. Lepastu aku ada nampak blog Kak maisarah sidi dia ada ajar macam mana nak letak iklan AdSense dekat tengah. Aku pun tanpa segan silu PM tepi kak maisarah nak tanya tentang masalah code aku tu, sebab kak maisarah ni ada buat blog editor, siapa rasa-rasa nak cantikkan lagi blog boleh PM tepi kak maisarah. Kak maisarah adalah membantu aku sedikit tentang AdSense aku tu. Sebab kak maisarah kata “maybe code tu tak sesuai dengan blog aku” beside mungkin aku edit dengan cara yang salah. Tapi bila cek lagi code tu tetap keluar. Aku pun dah mula buntu sebab tak tahu nak buat macam mana, last-last aku biarkan je, sebab masa tu aku agak sibuk sikit dengan program sekolah.

Bila masa dah free aku try la edit lagi blog aku, sebab buruk mata memandang bila baca nampak pula code html tu terkeluar, alahai. Banyak kali juga blog aku crack lepas aku edit tu. Sampai aku fade-up nak edit blog aku tu, masa dah fade-up tu aku tak tahu macam mana idea aku datang boleh pula aku mix kan code yang lama dengan yang baru, lepas aku tekan preview “wow! Menjadi doh” happy gila aku masa tu nampak iklan AdSense dengan code dekat tengah yang terkeluar tu dah takde.  So a big thanks to Amer jaya dan maisarah sidi sebab dah bantu aku hilangkan code html tu.

Pengajarannya, lepasni aku kena hati-hati bila edit code ni. Sebab memang ada pasang niat nak edit lagi code AdSense tu, nak bagi iklan tu keluar dekat tengah hehehe wish me luck guys J


 
Tempelate Decorated by theadddchiii|