Things your should done when your having sore throat


Assalammualaikum. Hai people. K act like speaking in front of the audience *tutup mata* biarpun sebenarnya bercakap dengan laptop 😁😁 hahahah. So apa khabar ? Sehat ?

Harapnya sehat di bawah lindungan Allah. Amin ☺

What is Sore throat ?

Sore throat means sakit tekak, yes! Sakit tekak means kau tak boleh cakap banyak, tak boleh makan pedas, tak boleh telan air liur, tak boleh kalau tak minum air and etc.

So dalam keadaan macamni, what should we do ?

Yes. I've been through this sore throat in three weeks, and it's killing me, seriously! Saya ingatkan mungkin batuk biasa tapi makin hari makin teruk, makin menjadi-jadi. The second day terus demam sebab sakit tekak. Kesian. And then i've tried a lot of things makan minum semata-mata untuk sihatkan tekak.Sampai sanggup telan itu ini kononnya sebab ikut ajaran google *clever kaellaaaa* sampai once aku gagahkan diri minum cengkih ajaran google punya, cihhh. Lepastu aku muntah sebab cengkih SEDAP SANGAT ! YAAA, SANGAT SEDAP! KAHKAHKAH *nangis*

Mesti ramai orang kena benda yang sama kan ? Maybe sebab cuaca yang tak menentu plus dengan jerebu yang tiap tahun datang melawat Malaysia. Hmmm maybe, who know right ?

So,when your in this situation, first of all :

1) JANGAN MINUM SEJUK! JANGAN!

nampak tanda seru tu, marah sangat tu. Sakit tekak beza dengan tongsel sebab sakit tekak tak boleh minum sejuk, it may affect to you sore throat, maka akan jadi lagi teruk 😫 jadi, jangan minum sejuk, jangan! Beside, kalau minum sejuk kahak dekat tengkuk tak akan cair, jadi conclutionnya, banyakkan minum air panas or air suam sebab akan mengurangkan kahak.
Kalau kepanasan sekalipun jangan minum sejuk, kalau boleh minumlah air suam, tak apa sekali sekala berkorban demi kesihatan diri. Jyeahhhh! Nanti bila sehat bolehlah minum sejuk sampai badan sejuk pun boleh, saya  tak larang.

2) JANGAN MAKAN PEDAS

neither kau craving ka, teringinka , tertarik ka, apa apalah, yang penting jangan makan pedas. Makanlah nanti bila sakit tekak dah 100% sehat. Sebab apa, makan pedas boleh buatkan anda batuk kuat sampai rasa pengsan, rasa usus dekat badan nak  keluar. Uhhhh seram kan ?  Sebab batuk ni pandai tau, sebab apa dia tak datang masa kita tengah syok makan benda pedas tau, dia akan datang masa kita syok tidur dalam mimpi indah kita tu. So kalau kau tak nak tidur terganggu dengan batuk, make sure jangan makan benda yang pedas.

3) JANGAN MAKAN KACANG, POP CORN, AND ETC

sebab apa, tekak kita bila ada kahak benda-benda yang kita makan tu akan tersekat dekat tekak kita, so adalah segelintir benda yang kita makan tu akan tersangkut di tekak kita, so benda ni effect dekat tekak. Tekak rasa gatal gile, kalau boleh masuk tangan kita dekat dalam tengkuk dah lama dah kita buat, rasa nak garu je yang gatal tu. So elakkan makan benda yang sebegitu rupa. Ill talk because i've been through it, okey ?

4) MAKAN UBAT CAP IBU DAN ANAK, CAP AYAH DAN ANAK, CAP APA JER 

langkah ni actually benda yang patut kau buat supaya rasa sakit tekak tu hilang sikit, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan ? So, teruskan usaha biarpun usaha kita tu mendatang dengan sedikitnya. Hehehe
Yang tak tahu, bolehlah cari dekat kedai runcit, kedai ubat, kedai ape jelah yang penting beli ubat yang melegakan sakit tekak. Jangan salah beli ubat tau, kang menangis makin banyak penyakit yang datang. Phewww

Langkah terakhir, kalau dah tak mampu nak stand sebab sakit tekak, bolehlah berjumpa dengan dokter ye, sebab dokter lagi mengetahui, and boleh bagi ubat dekat uolls.

Lastly, banyakkan minum air, tak kirelah awak awak awak tu sehat ke tak, sakit ke tak, 50-50 sakit dan sehat, banyakkan minum air, lagi-lagi dengan cuaca kita yang tak menentu ni. Okey dude ?

So, i just give and opinion okey ? Saya tahu sebab saya pernah lalui benda ni, cuma bagi pendapat dekat awak tu hah yang tengah sakit tekak. Bolehlah elakkan benda yang buatkan tekak anda lagi sakit dan merana.

Assif. Moga Allah redho. Assalammualaikum.